AUDIOSCOOP LP MET ELEKTRONISCHE MUZIEK

Sinds 2004 organiseert Audioscoop in Maastricht optredens van klankkunstenaars en andere muzikale vrijbuiters. Vanuit hun min of meer zelfverkozen obscuriteit duiken ze tevoorschijn om een in veel gevallen fascinerende klankwereld ten gehore te brengen. Audioscoop is gelieerd aan Intro in Situ, dat als platform voor klankkunst aan muzikanten en kunstenaars de mogelijkheid biedt projecten op het gebied van de klankkunst te ontwikkelen en uit te voeren.

Acts die er de afgelopen jaren hebben opgetreden zijn verzameld op de in een oplage van vijfhonderd exemplaren uitgebrachte en in elegante klaphoes gestoken dubbel lp, Audioscoop 1. We ontdekken verstilde, installatieachtige klanken, ambiente waaiertjes, noise, audio-art en soundscapes. Dit alles wordt vaak sterk vervormd of bewerkt met technieken die ontleend zijn uit de elektronische avantgarde-muziek. De plaat opent heel bijzonder. Rondom een enkele pianoaanslag maakt Andrea Neumann een onrustige schijnbeweging. Even later weerklinkt het elektroakoestisch bij geluidskunstenaar Asmus Tietchens. Bijna vertrouwd zijn de onheilspellende kunstkraakjes van het Nijmeegse Kapotte Muziek. Het Duitse duo incite/ had niet misstaan in de immer nieuwerwetse catalogus van het elektronicalabel Warp. Zo valt er van alles te horen, te beleven en te genieten. Deze muziek laat zich sieren door bescheidenheid, reduceert zich tot miniatuur-klankverkenningen volgens het in de muziek bijna uitgestorven principe ‘minder is meer’.

Andrea Neumann

Toegegeven, gemakzucht dient ook de klankkunstenaar. Een beetje onnodig temidden van al het experiment is de drum ’n bass van Ex-Zero, platgetreden de noisebijdrage van de Japanner Aube en botweg flauw de audio-art van Rinus van Alebeek en Thuth’s, ofwel Ray Moon’s gestoei met samples. Anderzijds is Wilhem van Trippenhofen kolderiek. Over een vertroebelde hoempa roept hij een paar keer met een lekker rollende r ‘hoerrr’!

Audioscoop 1 biedt een staalkaart van de hedendaagse experimentele muziek uit Europa. Toch altijd nog een stuk avontuurlijker dan de belangrijkste nieuwlichters uit Amerika, waaronder de lawaaimakers Wolf Eyes en Hair Police. Al trekken die wel weer vollere zalen.

(andere bijdragen aan Audioscoop 1 zijn Das Synthetische Mischgewebe, Arnaud Rivière, MSBR, Staplerfaher, Man Manly, Feedbacksociety, Sudden Infant, Paul Devens, e.a.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s