Coil – The Ape Of Naples recensie

Het kost een paar euro maar dan heb je ook wat. Waarschijnlijk nu toch echt een van de allerlaatste postume releases van de legendarische groep Coil, scheppers van de muzikale verwarring, van het provocatieve en ondoorgrondelijke. Opgericht door Peter Christopherson en Jhonn Balance, zag Coil in 2004 de muzikale activiteiten abrupt een halt toegeroepen door het overlijden van Balance. In staat van vergaande dronkenschap verwisselde Balance de huiselijke wenteltrap voor The Anal Staircase en viel pardoes naar beneden. Min of meer als eerbetoon aan Balance is van Coil een bijzondere vinylversie verschenen van het album The Ape Of Naples. In een stevige, kartonnen schuifdoos bevinden zich vier lp’s met artwork van Balance’ voormalige partner Ian Johnstone.

The Ape Of Naples bevat in feite al dan niet herbewerkte kliekjes uit de Coil-archieven. Resten die toch maar mooi en tijdloos zijn blijven glanzen van visionaire verbeeldingskracht. Op de luxueuze vinylversie is The Ape Of Naples verdeeld over drie platen met op de a-kanten de muziek en op de keerzijdes een overigens niet al te bijzondere ets.

Ondanks de poging van Nine Inch Nails’ frontman Trent Reznor om Coil aan zijn Nothinglabel te binden, liep deze overeenkomst uiteindelijk op niets uit. Het eigenzinnige Britse tweetal had weinig trek in het zakelijke aspect, zoals vergaderingen met labelmanagers en advocaten. Toch nam Coil in 1996 een geheel volwaardig album op. Backwards is om onduidelijke, maar ik vermoed uit artistiek redenen, nooit verschenen. Dus groeide Backwards uit tot de Smile van de avantgarde; indachtig het gemythologiseerde Beach Boysalbum. De aan The Ape Of Naples toegevoegde vierde plaat biedt onder de noemer The New Backwards een glimp van de originele opnamen. Overigens zond het radioprogramma NOS Supplement enkele jaren geleden een vier uur durende documentaire uit over Coil, waarin vier originele tracks van Backwards werden gedraaid. Onlangs hoorde ik de opname nog eens terug en moest wederom vaststellen dat Backwards zeker niet tot de doorwrochtere Coilalbums behoort.

Backwards is desondanks typisch Coil. De muziek is een ritueel: bedwelmend en bezwerend, maar ze wordt in tegenstelling tot menig ander Coilalbum nooit meeslepend. Als vanouds zijn er opvallende teksten. In Paint Me As A Dead Soul heet het “paint my cunt with dragonflies”. Halverwege de jaren negentig teerde Coil in toenemende mate op house en techno. De cd-versie van Backwards, dat los van de lp-box te koop is via de Coil-site Threshold House, laat Christophersons en Balance’s open omarming van de dance horen. Met terugwerkende kracht is Backwards ter completering van de Coil-canon beslist een aanwinst en wie weet groeit het de komende jaren zelfs uit tot mijlpaal met verreikende invloed, welke status immers ook veel andere Coil-platen stilaan hebben gekregen. Luister maar eens naar de recente cd’svan Radiohead en hoor de overeenkomsten.

Coil – The Ape Of Naples/The New Backwards (4lp-box, Important)
Coil – The New Backwards (cd, Threshold House)

10 gedachtes over “Coil – The Ape Of Naples recensie

    • Hallo Hank, ik ben op zoek naar The Ape of Naples en Backwards. Hebben jullie misschien een tip waar ik ze kan vinden? Ze zijn niet meer bij Threshold te krijgen en ik weet niet goed waar ik moet zoeken om ze te downloaden. Vr groet Michiel

      • Beste Michiel, ik vrees dat een groot deel van de catalogus van Coil moeilijk te krijgen is, zeker sinds het plotse overlijden van Peter Christopherson die Threshold House beheerde. Zelfs op discogs.com zijn de titels bijna niet meer leverbaar. Enige redmiddel is eBay. Wie de huidige eigenaar van de Coilcatalogus is, is me niet helemaal duidelijk. Hier zijn nog enkele titel te koop: http://threshold.greedbag.com/ (HP)

  1. te gek dat je in Berlijn woont. bijzondere plek waar je telkens iets nieuws ontdekt. vpro artikel gelezen. Shock Head Peters! Dat de band nog eens genoemd wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s