tar ART MAGAZINE

Zeker voor een eerste editie is tar magazine een van de opvallendste tijdschriften die ik de laatste tijd onder ogen kreeg. Zoals zoveel periodieken van papier pretendeert dit lijvige blad nogal wat. Het verschil is dat tar het ook waarmaakt. De redactie, gezeteld in New York, ging niet over een nacht ijs. Ze vroeg schilder/filmer Julian Schnabel de omslag te sieren met penseelstreken over een eveneens door Schnabel gemaakte foto van acteur Benicio del Toro. tar voelde de laatste uitvoerig aan de tand over zijn rol in Che, filmepos van regisseur Steven Soderbergh.

tar2

De hoofdstukken in tar zijn onderverdeeld in columns, features, communications en projects. Inhoudelijk blijkt hieruit een gelijkwaardige onderverdeling van kunst, mode, politieke en journalistieke stukken. Ze worden aangekondigd door transparante, rijstpapieren tussenbladen. Aan tar is toch al veel uiterlijke zorg besteed. Papier en drukwerk zijn van hoge kwaliteit, driehonderd pagina’s lang, alsmede de in het oog springende maar niet hinderlijke vormgeving. Deze staat eindelijk eens in dienst van de inhoud en niet omgekeerd, iets wat je te vaak ziet bij bladen die hip en trendy maar in feite inhoudsloos zijn (o.a. het Nederlandse Blend).

Een hoogtepunt in de eerste uitgave van tar is het verhaal van schrijver/criticus Dave Hickey. Ongegeneerd beschrijft hij zijn door drugsgebruik beïnvloedde levenswandel gedurende de jaren zestig en zeventig, waarin hij en passant zijn kennis met Andy Warhol en de levensvrijheid van die tijd, meeslepend, humorvol en relativerend onder woorden brengt. Je reinste gonzo! (Hickey is trouwens ook verantwoordelijk voor het essay in de moeder aller Andy Warholboeken; het in alle opzichten indrukwekkende Giant Size). Alexandra Auder Nehez, dochter van videokunstenaar Michel Auder, schrijft ontroerend over haar jeugdjaren die zich voornamelijk in de gangen en in de hal van het roemruchte bohémienhotel Chelsea afspeelde. Jarenlang verbleef ze hier met haar moeder Viva, actrice in enkele films van Warhol.

Voorts in tar bijdragen van onder meer fotograaf Jürgen Teller, politiek schrijfster Arianna Huffington, Naomi Wolf, kunstenaar Matthew Barney in gesprek met regisseur David Cronenberg over body art en een veel te kort stukje over de opvallende Amerikaanse band Blackbright Morning Light, dat flegmatiek en aards de muziek van Dr. John koppelt aan die van Spiritualized.

tar wordt uitgegeven door Maurizio Marchiori, die zijn geld verdiende als marketingdirecteur bij modemerk Diesel. (www.tar-art.com is nog in de maak).

tar magazine verschijnt twee maal per jaar en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Mijn exemplaar kocht ik bij Selexyz in Maastricht. Prijs: 18 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s