DEWOLFF IMPONEERT LIVE IN DE NIEUWE NOR

Het is niet eens het eind vorig jaar verschenen debuut waarmee de Nederlandse rocksensatie Dewolff indruk maakte. Eenmaal op het podium blijkt de band in opperste extase volledig los te gaan. Wat tot verbijstering van de bezoekers en mijzelf snel duidelijk wordt, is wat de muziek van dit jonge trio ook zo bijzonder maakt. Gedurfd, brutaal en vernieuwend is de vermenging van psychedelische muziek zoals aan het eind van de jaren zestig gemaakt door Pink Floyd en Hawkwind (met aanvalletjes Deep Purple), met het Amerikaanse westcoastgeluid van Quicksilver Messenger Service en The Doors.

Gedurende deze mix worden meedogenloos harde gitaarrock afgewisseld met instrumentale verkenningen. Op een groot doek boven het podium zien we een amalgaam aan vloeistofdia’s met livebeelden van de band. Intussen dendert de muziek in alle hevigheid van het podium. Wanneer het oude en het nieuwe elkaar ontmoeten, neemt Dewolff bijkans caleidoscopische proporties aan waardoor de tijd even lijkt stil te staan. Is dit echt? Is Dewolff echt zo goed? Ja, Dewolff is helemaal geweldig. Ze bespelen hun instrumenten alsof ze ermee volgroeid zijn. Pablo van de Poel perst als een volleerde gitaargod solo’s uit zijn slanke lijf, drummer Luka van de Poel roffelt de boel keurig in het gareel (zijn bruisende drumsolo volgde al na vijf minuten), terwijl Robin Piso zijn Hammondorgel opvallend melodieus laat piepen, knarsen en stomen.

dewolff

Drie knapen, strakke colbertjes, witte hemden, brede kragen. Vol overgave spelen ze in een uitverkochte zaal voor bezoekers die een afspiegeling vormen van Dewolffs klasse. Deze muziek is meer tijdloos dan retro. Vooraan beziet een meisjesschare met grote ogen de podiumbelevenissen. Verder opvallend veel veertigplussers voor wie de psychedelische rock een feest van herkenning moet zijn. Misschien speciaal voor hen speelt Dewolff als uitsmijter Deep Purple’s Highway Star, getrouw aan de versie op Purple’s liveklassieker Made In Japan. Waarna een deel van het publiek als aan de grond genageld staat na te genieten van de sensatie die hen zojuist is overkomen en een andere groep als een zwerm bijen op de verkoopkraam duikt. Die aanblik zal ik niet snel vergeten. Huiswaarts kerende fans, jong en oud, met een voldane glimlach en een lp van Dewolff onder de arm.

(De bandnaam Dewolff is vernoemd naar Winston Wolfe, ofwel ‘The Wolf’, een personage uit de film Pulp Fiction gespeeld door Harvey Keitel).

(Dewolff, live, 16 januari 2009, De Nieuwe Nor, Heerlen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s