AF URSIN – AIKA LP RECENSIE

af-ursinvoork

De lp Aika van Af Ursin klinkt alsof hij aan het begin van de vorige eeuw is opgenomen, decennia lang verborgen in een geheime koffer heeft gelegen en pas nu aan de vergetelheid wordt onttrokken. Alsof Brian Eno’s ambientmuziek in een soort tijdmachine is geplaatsts om zich gedurende de jaren twintig te mengen met klassieke kamermuziek. Het is muziek die zich eigenlijk nergens mee laat vergelijken, die daarom ook zijn gelijke niet kent, maar nadrukkelijk vraagt aandachtig te worden beluisterd.

Wie de moeite neemt, hoort, nee voélt de vergankelijkheid en de weemoed. Zo opent Aika met het gekras van een 78 toeren bakelietplaat, waarna een vrouwenstem een aria zingt. Wat volgt is een eerbetoon aan de eenvoud, aan klanken zonder nadruk, zonder opsmuk, gebracht met een bewonderenswaardige vanzelfsprekendheid.

Af Ursin refereert aan niemand anders dan aan zichzelf: eenmansmuziek uit België gemaakt door een mens van vlees en bloed luisterend naar de naam Timo van Luijk. Dit is zijn derde plaat als Af Ursin. Een hele mooie wederom, alleen al vanwege de verpakking. Elk van de honderdvijftig exemplaren is met de hand gemaakt, genummerd en gesigneerd. Aan de binnenzijde pronkt een zwartwit foto uit de oude doos. De randen van de klaphoes zijn beplakt met zwarte kleefband.

Een vergeelde prent op lp formaat, verzonden vanuit lang vervlogen tijden. Vanwege de beperkte oplage mag het wat kosten, maar de vijftig euro is dit collectors item in wording meer dan waard.

Te bestellen bij o.a. de website van Af Ursin

af-ursinklap

(Af Ursin – Aika lp, La Scie Dorée 2009)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s