BRUCE SPRINGSTEEN OP PINKPOP GEDREVEN ROUTINE

BSPP

Misschien werden een aantal getrouwe secondanten dan toch gemist. Zaterdagavond betrad Springsteen en een gemankeerde E-Street Band het Pinkpop-podium. Drummer Max Weinberg liet zich vervangen door zijn zoon, zangeres Patty Scialfa paste naar verluidt thuis op het kroost en vorig jaar overleed toetsenist Danny Federici. Wel aanwezig was de rijzige gestalte van Clarence Clemons, zij het in de rol van veredelde hofnar. Zijn bijdrage lijkt steeds meer symbolisch van aard dan van enige muzikale importantie. Zeg maar zo’n beetje de rol van Jan Smeets sinds boekingsbureau Mojo Pinkpop al programmerend overnam: joker, lintendoorknipper, media ouwehoer.

En Springsteen dan? Hij speelde geroutineerd de showman en de volksmenner. Deze set op Pinkpop was minder spectaculair dan het optreden vorig jaar juni in de Amsterdamse Arena. Welke setlist toen met gemak de dynamiek van drie en half uur piekend gemoed overeind hield. Het concert in Landgraaf was korter van duur, kende minder initimiteit en werd ontsierd door een afschuwelijk slecht geluid. Hoe verder van het podium hoe meer de muziek verwaaide in een pijnigend gesnerp dat niet had misstaan in de verderop geleden dierentuin Gaia Park. Slechts op enkele tientallen meters van het podium bleek de davering van Springsteens melodieuze stilisme, een zijn sterkste eigenschappen, nog redelijk overeind.

Hoe goed het ook is bedoeld, zo’n festivaloptreden wordt feitelijk gereduceerd tot een evenement voor jong en oud – ik stond temidden van een opvallende hoeveelheid jongedames – dan dat er sprake is van een rockconcert gebaseerd op artistieke merites. Best raar dus hoe oeuvre bepalende songs door tienduizenden uit volle borst worden meegezongen alsof er niets aan de hand is, alsof Born To Run, Badlands en Tenth Avenue Freeze Out niet over de ontsnapping aan de wurggreep van de zelfkant handelen.

DSC02416

Zeker, ijzersterk was het eerste uur met onder meer die heerlijk ingehouden extase in She’s The One. Outlaw Pete van het laatste album Working On A Dream dreigde door het veel te snelle tempo aanvankelijk pompeus om te kiepen, maar werd op het nippertje gered door Springsteens emotievolle ‘can you hear me’. Springsteens aftrap van de Europese toernee wilde maar niet los komen van geroutineerde gedrevenheid. De keuze van de songs was gericht op daadkracht en te weinig op zeggingskracht. En mijn favorieten Because The Night en Point Blank werden ook al niet gespeeld.

12 gedachtes over “BRUCE SPRINGSTEEN OP PINKPOP GEDREVEN ROUTINE

 1. ik denk dat jij op een ander concert was dan de ruim 60.000 anderen die wel een fantastisch, energiek en inspirerend concert hebben beleefd.
  En nee…Springsteen speelde ook enkelen van mijn favorieten niet. Raar he met zo’n gigantisch oeuvre.
  Springsteen had ook de makkelijke ‘greatest hits’ weg kunnen kiezen maar deed dat niet.
  Clarence Clemons is bijna 70. Hij was er in ieder geval bij. Springsteen had hem ook kunnen laten zitten, maar bleef trouw aan diegene waar hij mede sterk door geworden is.
  De bijdrage van Clarense Clemons was in ieder geval vele malen groter dan die van jou. Wat een azijnpisserij

 2. Dit moet die liefde en hoop zijn, waar Springsteen zo welgemeend over sprak. Zijn Springsteens volgelingen zijn lessen dan zo snel vergeten? Kunnen ze niet voor deze korte tijd wakker blijven?

 3. Wat mij betreft: een 8 voor the Boss vanwege energie,contact en show; een 7 a 7,5 voor uitvoering, geluid en songkeuze.

  De landelijke recensies zijn te overdreven positief en Harry is misschien wat kritisch maar vormt wel goed tegengeluid.

  Johan
  een tevreden fan (niet meer/niet minder)

 4. Heb een stuk of 30 concerten gezien maar nergens was het geluid zo beroerd als op Pinkpop. De man hoort gewoon niet thuis op een festival maar kan me voorstellen dat hij ‘ns iets anders wilt proberen. En als je geinformeerd bent weer je dat papa Max gewoon weer aanwezig is straks als zijn verplichtingen bij een tonightshow achter de rug zijn. Patti is er regelmatig niet bij; heb je he, met kinderen thuis en bovendien hersteld ze nog van een valpartij van haar paard. Zeker, ik heb betere Bruce-concerten gezien maar het blijft iets wat je moet ondergaan…

 5. Ik heb Bruce Springsteen op Pinkpop op TV gezien, het eerste optreden dat ik uberhaupt van hem heb gezien. En ik had ook hoge verwachtingen van De Man.

  Wat was dat een kansloos waardeloos optreden. De zang vond ik erg slecht, het gitaarwerk van De Man ook. En de koortjes werden slecht gezongen en getimed. Gewoon uitgekauwde jaren tachtig kak.

  Ik vond het een kansloze operatie. Het coolste van de hele show was de grote neger op de sax, die vent kan toeteren! Ik had liever een uur naar alleen hem geluisterd.

 6. laat ik nou in zweden zijn geweest en een noor met zijn dochter zijn tegengekomen die speciaal drie dagen reisden naar stockholm voor the boss. laten we hopen dat zij een betere show hebben gezien (of gewoon kritiekloos zijn, dat is ook goed. voor hen dan).

 7. Bruce Springsteen al meerdere malen aan t werk gezien zijn optredens worden alsmaar beter dus die muggenzifterij kan je best weglaten of kennen die muggenzifterij niets van goede muziek en zang!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s