SOISONG – xAj3z RECENSIE

SoiSong is Peter Christopherson en Ivan Pavlov. De 54-jarige Christopherson maakt ook nog altijd deel uit van het legendarische Throbbing Gristle, maar SoiSong lijkt eerder een vervolg op Coil. Deze magiërs van de aangrijpende klankalchemie moesten noodgedwongen stoppen met het maken van het ene na het andere prachtalbum na het overlijden van zanger Jhonn Balance. Maar SoiSong is dus ook Ivan Pavlov. Deze Rus blijkt gespecialiseerd in de verbeelding van muzikale vergezichten. Onder de noemer CoH verscheen van zijn hand enkele jaren geleden Seasons, waarop hij tranceachtige galmen vervreemdend en verstild over- en inelkaar liet vloeien. Een schitterende dubbel lp.

Soisongplastic

Thans zijn er van SoiSong twee albums verkrijgbaar: de SoiSong ep en xAj3z. Beide achthoekig van vorm en ingenieus ingepakt. Na het openknippen van een vernuftig gewikkelde bandage van papier komt de  mini cd tevoorschijn, het recente xAj3z moet je uit een vacuüm plastic zakje peuteren. Wanneer je vervolgens het zwarte kartonnetje openvouwt zie je een foto van Pavlov en Christopherson getransformeerd tot vrouwelijke fotomodellen. Foto, verpakkingen en naar spoedig zal blijken ook de muziek zijn bepalend voor de verwarring rond deze naar een wachtwoord vernoemde cd. Gevoed met ‘melodic primitives and vocalists’, ‘pentium jazz processing’ en zowaar ‘acoustic drums’ kleurt Soisong zijn vaak aan Coil herinnerende nuances. Zoals de plechtstatige liturgie in de openingstrack, maar ook in de tweede track Ti-Hu Ri Toh herken je de vorige band van Christopherson in de wijze waarop een beat een gelaagde melodie pompt en dwingend swingt.

sois

Daarna zet SoiSong fiks in op het verkeerde been door te strooien met klankenerveringen: melodieus en filmisch, vocalen die fijnzinnig vervormen tot smeuïge progjazz, jawel meneer! Toch ontdek je bij elke draaibeurt het raffinement aan contrasten en contouren die subtiel tussen de hoge en lage tonen doorsijpelen. SoiSong mystificeert misschien minder dan Coil, maar is daarom niet minder mysterieus en excentriek. Men sleept de toehoorder langs verschillende stadia van luisterervaringen; van melancholie naar gevoelsambiance, via verbazing, bewondering naar totale aanvaarding. De aanpak van SoiSong is duidelijk en weloverwogen.  Toch is er voldoende onderhuidse alchemie aanwezig voor Musick To Play In The Dark. Wat een maffe cd is dit eigenlijk.

Soisong – xAj3z (cd, 2009)

Website SoiSong


3 gedachtes over “SOISONG – xAj3z RECENSIE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s