MICHAEL JACKSON BEGRAVEN DOOR POPKENNERS

Koons

Jeff Koons – Michael Jackson and Bubbles 1988 (porcelein, 106,7x179x82,6 cm)

Zoals de gemankeerde uiteindelijk zijn mankement accepteert, zo omarmde de popjournalistiek de muzikale nalatenschap van Michael Jackson. Na Jacksons overlijden buitelden de kenners over elkaar om de zelfverklaarde King Of Pop met de allerhoogste lof te bekronen. De Volkskrant noemde Jacksons invloed op de popmuziek zelfs “ongeëvenaard”. Helaas lezen we niet hoe ongeëvenaard deze invloed is en hoe we deze ongeëvenaardheid kunnen traceren. Verder dan de opmerking dat Jacksons muziek en videoclips in de jaren tachtig baanbrekend zijn geweest komt de schrijver van het stuk niet.

In De Groene Amsterdammer roemde Leon Verdonschot de rand- en bijverschijnselen van het fenomeen Jackson. Leo Blokhuis noemde op zijn blog Jackson sinds Thriller de onbetwiste grootste ster van de jaren tachtig en negentig. NRC medewerkster Yaël Vinckx ging een stuk verder. Ze  vindt Thriller een meesterwerk, waarmee Jackson naam maakte als een van de grootste popartiesten aller tijden. Ook voor de rest van haar betoog moest Vinckx het hebben van dat ene album dat in haar ogen de grens tussen blanke en zwarte muziek deed vervagen. “Nu hebben we alleen Madonna nog”, kopte de Telegraaf veelzeggend boven een interview met Frits Spits.

Wie niet beter wist leefde in de veronderstelling dat Michael Jackson de grootste, avontuurlijkste en invloedrijkste popmuzikant aller tijden is. De Johan Cruijff, Maradona èn Pelé van de popmuziek. Met name de albums Off The Wall en Thriller werden door de kenners vaak genoemd om Jacksons meesterschap te staven. Dat zijn bijdragen aan deze albums aan de magere kant waren wordt er niet bij verteld. Voor de totstandkoming van Thriller dankte Jackson veel aan zijn producer Quincy Jones. Jackson zelf schreef slechts vier van de negen nummers, waaronder dan weer wel de pakkende popsongs Billie Jean en Beat It. Daarnaast verzorgde hij arrangeer- en gitaarwerk, zat hij nu en dan achter de drums en deed mee aan ‘handclapping’. Het merendeel van de opnamen kwam tot stand met behulp van liefst zestig studiomuzikanten. Voor Off The Wall danste Jackson er helemaal de kantjes vanaf. Zijn bijdrage was zo mogelijk nog beperkter dan op Thriller: slechts drie en halve song ontsproten aan zijn pennetje.

Beetje makkelijk dat de popkenners in hun enthousiaste necrologieën, iconografie en artisticiteit op een hoop gooiden. Uit de artikelen bleek vooral dat Jacksons invloed zich uitsluitend beperkte tot het popsegment van MTV: de wereld van Justin Timberlake en Britney Spears, de wereld van de videoclip, de danspasjes, de gouden kettingen en de lipgloss. Het is het deel dat zijn kunstjes op MTV en TMF vertoont, ons meetroont in het klaterende interieur van het veertig kamers tellende landhuis in Beverly Hills. Het wereldje waarin het in de wacht slepen van zoveel mogelijk Grammy Awards gelijk staat aan artistieke kwaliteit, compositorisch inzicht en muzikaal pioniersschap.

5 gedachtes over “MICHAEL JACKSON BEGRAVEN DOOR POPKENNERS

 1. Hè hè! Eindelijk iemand die er net zo over denkt als ik. Met het verschil dat ik het , in dit geval, enkel bij denken hou en meneer Prenger deze gedachten publiceert.

  Overigens is de algemene gedachte die in dit artikel beschreven wordt ook van toepassing op lijstjes als ‘Beste gitarist aller tijden’. Hierbij worden de punten uitgedeeld op basis van het commerciële succes van de band waarin de betreffende gitarist actief was en worden de gitaarvirtuozen vaak niet beoordeeld op hun (technische) kunnen.

 2. Hoe kan het dat zowel op een alternatief popfestival als Roskilde als op technopuristenfeestje Awakenings de afgelopen twee weken veel odes werden gebracht aan Jackson? Veel serieus te nemen Nederlandse rappers (waaronder Sticks en Rico van wijlen Opgezwolle en Jiggy Djé) spraken hun onvoorwaardelijke liefde voor Jackson uit, en niet alleen ná zijn dood. Kennelijk kijken veel muzikanten niet zo neer op de grote boze commerciële wereld als jij. Invloed is een vaag begrip, maar dat het succes beperkt bleef tot een wereld van gouden kettingen en lipgloss is onzin. En waarom zo laatdunkend over het voetenwerk van Michael Jackson? Breakdancen nemen we toch ook serieus als onderdeel van een belangrijke stroming in de popmuziek? Er valt zeker wat af te dingen op de voor de hand liggende heiligverklaring die nu gaande is, maar je schiet zelf net zo hard uit de bocht vrees ik.

 3. zelfs de ex directrice van motown zei in een docu (toen mj nog leefde) dat micheal een zielig hoopje mens geworden was. Ze voelde zich duidelijk medeschuldig hieraan. Een zielige man die geleefd werd en misschien zelf wel helemaal niet het gevoel had te leven.
  En ach, mensen verheerlijken nou eenmaal graag. De media zijn niet anders dan mensen.
  Ik denk meer aan zijn kinderen die al een rare opvoeding hebben gehad tot nu toe. En dan ook nog overgeleverd aan oma Jackson..

 4. Laat ik m’n eerste commentaar nog een beetje nuanceren ;-)
  Ik ben het eens met de stelling dat het onterecht is dat Jackson bestempeld wordt als groot muzikant, terwijl zijn bijdrage op dit gebied vrij klein is. De opeenhoping van artisticiteit en iconografie is in deze dan ook geheel onterecht (als vermeld).
  Dat Jackson een groot entertainer is en van grote invloed op vele andere artiesten valt, hoe je het ook wendt of keert, door niemand te ontkennen.
  Ik ben ook van mening dat Jackson wel degelijk kon dansen, hoewel het de laatste jaren ook niet meer zo soepel ging als voorheen…
  Ik hoop dat, nu de uitvaart heeft plaatsgevonden, de gekte, heiligverklaringen en overige overtrokken aandacht flink zal afnemen. Dan kunnen de artiesten die nog publiciteit nodig hebben om te groeien namelijk ook weer verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s