Hallo Vincent Gallo

Gallo1

Vincent Gallo is overal en nergens. Hij regisseert, acteert, schildert, musiceert, verzamelt en verkoopt. Zijn beste film is Buffalo 66, een lowbudgetfilm waar ik vaak aan moet denken omdat het affiche in mijn woonkamer boven mijn bureau hangt. Zijn slechtste film is The Brown Bunny, eveneens lowbudget maar dan ook in artistieke zin zeg maar. De film is berucht vanwege de nihilistische doelloosheid en een fellatioscène van actrice Chloë Sevigny met de hoofdrolspeler. Dat is uiteraard Gallo zelf. De acteur is verder te zien in onder meer Good Fellas en, als hoofdrolspeler, in het alom gelauwerde Tetro van Francis Coppola. Gallo heeft met zijn markante Italiaanse kop en coupe laatmaargroeienenwaaien een tegelijk kwetsbare en creepy look. Bovendien is zijn persoonlijkheid eigenzinnig en uitdagend. Wat je noemt een geval apart dus.

Nadat hij als tiener nog vanuit een auto wordt beschoten door een bendelid uit Chinatown, vormt het modelwerk voor Calvin Klein jeans de opmaat voor zijn carrière in de kunsten. Zo speelt hij in de jaren tachtig in diverse bands waaronder kortstondig in Gray, met een dan nog onbekende Jean-Michel Basquiat. Zijn laatste band RRIICCEE maakt volgens eigen zeggen ter plekke improvisaties en composities. Vincent Gallo bezit twintigduizend lp’s en leidt al jaren aan depressies.

Buffaloposter

Voor het geld hoeft hij het beslist niet te doen, maar desondanks verkoopt hij via zijn website persoonlijke bezittingen zoals authentieke posters van obscure b-films. Of voor tweeduizend dollar het pak dat hij tijdens de première van The Brown Bunny op het Cannesfilmfestival in 2003 aanhad. Curieus is zijn beschikbaarheid als spermadonor. Kosten één miljoen dollar. Wil je een avondje stappen met Gallo dan dien je vooraf vijftigduizend dollar te betalen. For ladies only, meldt Gallo voor alle duidelijkheid. Wie minder draagkrachtig is kan het door Johnny Ramone aan Gallo geschonken schilderij gemaakt door Charles Manson boven zijn of haar bed hangen.

Genoeg van dit alles waarvan je misschien ook de humor moet inzien.

vincent-gallo-when

Waar het mij om gaat is de solomuzikant Vincent Gallo. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de prachtplaat When uit 2001. Een plaat met liedjes die stilstaan en zich spontaan voor je uitkleden. Stem, drums, mellotron en gitaren in een hoog intimiteitgehalte. Chet Baker ontmoet Nick Drake. Eén nummer heet I Wrote This Song For Paris Hilton, een ander Yes I’m Lonely. Al jaren een collectors item, niet in het minst vanwege de fraaie verpakking, zeker op vinyl. Vìnd deze plaat. Hij zou je leven kunnen veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s