DENNIS HOPPER FOTOBOEK 1961-1967

‘I got Warhol’s first soup can painting for $75. I lost it to my first wife’

DennisHopper8_000

Onlangs bevond Dennis Hopper zich eens een keer nièt op het goede moment op de juiste plek. In de week dat uitgeverij Taschen een indrukwekkend fotoboek van hem publiceert, ligt de 73-jarige Hopper in een New Yorks ziekenhuis bij te komen van een acute griepaandoening. Inmiddels is de levende legende weer helemaal het heertje, opgeknapt en aan de sigaar. Hopper geniet bij het grote publiek bekendheid als filmacteur dankzij markante rollen in Easy Rider, Blue Velvet en Apocalypse Now. Daarnaast beleeft hij een carrière als fotograaf. Dennis Hopper heeft met name in de jaren zestig het merkwaardige talent om zich niet alleen op het juiste moment op de juiste plek te bevinden, hij is ook zo slim zijn fotocamera mee te nemen. Zo bezoekt hij gebeurtenissen die nadien geschiedenis schrijven. Hopper legt de opening van galerie Ferus in Los Angeles op de gevoelige plaat, loopt mee tijdens protestmarsen en demonstraties, ontmoet beroemdheden en randfiguren. Jaren gaat hij hiermee door. Sfeerbeelden van doodgewone mensen in afgelegen straten, fotograferend op feestjes en filmsets met John Wayne, Paul Newman of James Dean. Omstreeks 1967 houdt hij zich op met de hippies en psychedelische bands uit San Francisco.

Biker couple

Befaamd zijn de foto’s van Ike & Tina Turner en Andy Warhol met bloem, en van al die andere intussen tot iconen uitgegroeide en toentertijd nog onbekende kunstenaars als Robert Rauschenberg en Ed Kienholz. Het Biker Couple uit 1961 is ook te zien op de cover van een compilatiealbum van The Smiths. Hopper fotografeert uit de losse pols, zonder lichtmeting en andere franjes. Door de milde grijstinten zijn het vooral de zwartwitfoto’s die onmiddellijk op het netvlies branden. Indringend en weemoedig trekt een tijdperk van vergane glorie aan je voorbij.

Van Dennis Hopper – Photographs 1961-1967 zijn twee gesigneerde edities te koop. Een genummerde kunsteditie van 100 exemplaren voor 1250 euro en een uitgave van 1500 stuks voor “slechts” 500 euro. Maarrr….via deze link kun je alvast gratis en voor niets door het boek bladeren. Zet een kop koffie en ga er dan eens even goed voor zitten.

Dennis Hopper – Photographs 1961-1967 (Taschen 2009)

Taschen

Interview met Dennis Hopper over zijn fotografie

Amusant vraag en antwoord interview met Dennis Hopper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s