UIT ONVERWACHTE HOEK: BROADCAST AND THE FOCUS GROUP

Alom gewaardeerd om het consistente hoge peil van albums door bepaald niet de meest voor de hand liggende artiesten. Boards Of Canada, Squarepusher, Grizzly Bear, Broadcast. Het Engelse Warp is onlangs begonnen met het heruitgeven van eigen klassiekers op vinyl. Misschien is er bij het in elektronische muziek gespecialiseerde label een lichtje gaan branden. Want om Warp dan toch een euveltje te duiden, is het jammer dat lp’s vlak na de release niet meer verkrijgbaar zijn. Dat geldt dus ook voor de nieuwe lp van Broadcast.

broadcast_and_the_focus_group

In feite is deze band uit Birmingham één groot eerbetoon aan het debuutalbum van United States Of America uit 1968. Maar Broadcast is ook schatplichtig aan de film- en tvmuziek van Delia Derbyshire’s BBC Radiophonic Workshop. Herinnert u zich de muziek van de tvserie Dr Who? Voor zijn nieuwe album is Broadcast een samenwerking aangegaan met The Focus Group, de band van grafisch ontwerper Julian House (verantwoordelijk voor de hoezen van o.a. Oasis).

Het had een album van Stereolab kunnen zijn: Broadcast and the Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age. Alsof er niets aan de hand is opent de plaat met die typische spookspacepop die Broadcast eigen is. Daarna gaat het roer volledig om. De rest van het album bestaat uit een collage van zelfgemaakte en geleende geluiden die elkaar uitlokken, opeenstapelen en vermeerderen. Onverwacht en tegelijkertijd vanzelfsprekend ontstaat er veel fraais, excentrieks en kleurrijks. Je reinste avant-garde uit lang vervlogen tijden; muziek voor experimentele films uit het begin van de vorige eeuw. Nee inderdaad, zo hebben we het al een tijdje niet meer gehoord.

Broadcast and the Focus Group – Investigate Witch Cults Of The Radio Age (lp, Warp 2009)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s