De dood van Damien Hirst en Kate Moss per vinyl lp

Wie niet over ruime financiële middelen beschikt voor de aanschaf van een origineel kunstwerk, kan altijd nog een kunstenaarsplaat kopen. Die zijn (meestal) een stuk goedkoper en in veel gevallen curieuzer. Bovendien zal de waarde na verloop van tijd eveneens een stijgende lijn vertonen parallel aan het toenemende artistieke aanzien van de maker. Nadeel is wel dat je er als de kippen bij moet zijn. Zo’n vinylschijf verschijnt dus doodleuk in een eenmalige en kleine oplage buitenom het reguliere releasecircuit. Vaak worden ze uitgegeven door een museum of door de kunstenaar in eigen beheer.

Dit alles maakt kunstenaarsplaten tamelijk apart, temeer omdat er niet altijd muziek op te horen is. Neem het Antwerpse label Ultra Eczema. Van Luc Tuymans, Wout Vercammen en Ludo Mich verschenen platen in een oplage van hooguit een paar honderd.

Enkele maanden geleden verscheen haast ongemerkt een plaat van Damien Hirst. Ondanks de buitensporige aandacht die Hirst en zijn kunst steevast ten deel valt, is het vreemd dat hieraan geen enkele aandacht is besteed. Kunstredacties lopen blijkbaar liever de tentoonstellingsagenda’s af en blijven verre van alternatieve kunstuitingen.

En deze Hirst is behoorlijk excentriek. Om te beginnen is de plaat slechts aan één kant bespeelbaar, op 45 toeren. In amper drie minuten hoor je het geluid van een cardiogram apparaat, compleet met hartslagpiepjes! Vooraf prevelt Kate Moss iets over liefdadigheid, en het einde van de plaat bevat een interviewfragment met Hirst waarin hij de veelgehoorde opvatting huldigt dat levende kunstenaars best een hoop geld mogen verdienen; de kunstenaar die lijdt voor zijn kunst is in zijn ogen immers een achterhaald idee. “Use money to beat death”, voegt hij er aan toe. Zwarte humor?

Hirsts werk is doordrenkt van de dood, de macht van geld en de kracht van kunst. Voortdurend is hij in de weer met De fysieke onmogelijkheid van de dood in de geest van een levende, vernoemd naar een van zijn beruchtste kunstwerken – de haai in een bak met formaldehyde. Maar de op wit vinyl geperste plaat is vooral de moeite waard vanwege Hirsts semi-anatomisch gestripte gezicht van supermodel Kate Moss. Eerder dit jaar sierde het werk in reliëfdruk de cover van het Amerikaanse kunsttijdschrift Tar.

De White Cube Gallery in Londen liet 666 afzonderlijk genummerde exemplaren persen van de Damien Hirst/Kate Mossplaat. 666, volgens sommigen het getal van Het Beest, de Antichrist, in dit geval misschien wel duivelskunstenaar Damien Hirst die zich op deze plaat Damian laat noemen.

Damian Hirst/Kate Moss – Use Money Cheat Death (lp, White Cube 2009)

3 gedachtes over “De dood van Damien Hirst en Kate Moss per vinyl lp

  1. Hirst is inderdaad weer begonnen met het maken van door Frances Bacon geinspireerde schilderijen. Wel een beetje jammer dat de hoes van de plaat niet zo’n voelbaar reliëf heeft zoals gebruikt bij dat Amerikaanse blad. Zal ook wel een collectors item worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s