ARTIKEL STANLEY DONWOOD RED MAZE HEERLEN VERDWALEN IN VISIOENEN

Stanley Donwood, Heerlen 2010 (foto: Paul Rondags)

De truc is om kunst niet te zien als kunst. Losgeweekt van context en kunsthistorie. De beelden van Stanley Donwood zijn abstract, verfijnd, rauw en intuïtief. Wat ze bindt is een zekere mate van ongrijpbaarheid. Genoeg om je in het ongewisse te laten, voldoende om kunst niet te zien als kunst. Donwood toont figuren en mensen die geïsoleerd in hun omgeving staan. Vage contouren die neigen naar een amorfe toestand. Ze spatten schreeuwend in het rond, of keren zich berustend om. Mensen verdwaald in visioenen.

Red Maze (rood doolhof) is de eerste complete overzichtstentoonstelling van een Engelse kunstenaar die op de universiteit het geluk had ene Thom Yorke tegen het lijf te lopen. Wie Radioheads artwork, maar ook de uitvergrotingen en de schetsen ervan wil zien moet beslist gaan kijken. Maar deze tentoonstelling behelst meer dan de Stanley Donwood van de Radioheadhoezen. Zijn eigen werk is grotesk, cartoon- en graffiti-achtig, daarbij gebruikmakend van eenvoudige hulpmiddelen en technieken. In de tentoonstellingscatalogus noemt hij ze “een ophoping van ongelukken, een stolling van fouten en rampen”.

Donwood werkt veel met screenprints, al dan niet genummerd, maar ook met koperplaten, karton en papier. Er hangt van alles door- en overelkaar. Lukraak, alsof je in een nieuwe punktijd door een achterafwijk van Londen loopt. Dat lopen moet je op je gemak doen, om alles goed te bekijken, langzaam wandelend door een gangenstelsel, dat je met ondoordringbare, knalrode verf hermetisch afschermt van de buitenwereld. Links en rechts duiken figuren en metaforen op uit mythologieën.

Wat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat is Donwoods commentaar op de financiële crisis. Door de ramen van een deur zien we een tafel met champagneflessen die op punt van ontkurken staan, geldbiljetten, de Herald Tribune, bolknaks in de asbak. Er zitten echter geen bankpresidenten aan tafel, maar stuurs kijkende hoornachtigen, besmeurd met slierten verf. Aangeschoten wild. Voor eeuwig op je netvlies. Een van de hoogtepunten van deze indrukwekkende tentoonstelling.

Stanley Donwood – Red Maze (tentoonstelling, Schunck, Heerlen t/m 14 maart 2010)

Korte toelichting door Stanley Donwood

________________________________________________________________________________________________________

7 gedachtes over “ARTIKEL STANLEY DONWOOD RED MAZE HEERLEN VERDWALEN IN VISIOENEN

 1. being a Radiohead fan and appreciating the work of mr. Donwood, walking through the exhib this morning was a special kind of thrill. even crazier as i imagined, being the only visitor there. i walked around for about 40 min not encountering a single human being. with the short stories and strange sounds in the background varied with total silence at times hearing only my footsteps, the mood was set.
  being surrounded by the somewhat scary, beautiful, isolating art that grabs you by the neck and questions life and people, strange feelings come creeping in. off course coming across the original works that became the bands album art, made my day.

  setting aside that the venue was perfect, what a rare but pleasant privilege that Stanley chose Heerlen (of all places) to exhibit.

  • You can say that again: Heerlen, of all places. Buy why not? Heerlen is cool. Anyway, as you have mentioned yourself this is indeed a great exhibtion.

 2. Harry, bedankt voor de link naar dit artikel. Een mooie verwoording van een imposante tentoonstelling. De eenzaamheid die in zijn beelden zit spreekt me erg aan. Je kan er uren naar blijven staren en je even alleen voelen als het personage op het doek. Dit gekoppeld aan de bizarre geluiden op de achtergrond krijg je een prachtige sfeer.
  Het doet me denken aan het gevoel dat ik krijg als ik muziek van Max Richter beluister, donker en desolaat.

  Wat jammer dat het niet gelukt is een interview te regelen. Het staat heel mooi op de site van Schunck aangegeven dat die mogelijkheid bestaat en dan wel heel spijtig als ze er zo weinig mee doen.

  Groet,

  Indra

 3. Beste expo sinds Sensational Fix van Sonic Youth in Düsseldorf, vorig jaar. Erg inspirerend ook. Nu nog meer benieuwd naar hoe de expo afgesloten zal worden. Ik zal er maar zijn….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s