IT’S NOT ONLY ROCK ‘N’ ROLL BABY! NU ALS BOEK

Kembra Pfahler, Skeleton Fornication, 2005

Je mist meer dan je meemaakt”, schreef Martin Bril ooit. Wie net als ik de tentoonstelling It’s Not Only Rock ‘n’ Roll Baby! heeft gemist, kan altijd nog de catalogus kopen. Sla om te beginnen het voorwoord van Michael Bracewell gerust over. In een verhaal dat als los zand aan elkaar hangt, moeten we een verband zien tussen punk en kunst. Ach, altijd maar weer die punk. Interessanter zijn de afbeeldingen en interviews met de deelnemers aan de tentoonstelling, die in 2008 te zien was in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Met ruim tweehonderd pagina’s is de tentoonstellingscatalogus een muziektijdschrift in boekvorm. Je kunt het ook lezen zonder de tentoonstelling te hebben bezocht. In interviews vertellen muzikanten over hun beeldende kunst en inspiratiebronnen. Nogal wat popmusici blijken meer dan aardig overweg te kunnen met een andere kunstvorm dan de popmuziek.

Van Brian Eno, Yoko Ono, David Byrne en Laurie Anderson is de link tussen pop en kunst langer bekend, verrassender is de kunstenaar achter nieuwe popfenomenen als Antony, Nick Zinner van Yeah Yeah Yeahs, Bent van Looy van Das Pop, Devendra Banhart, Pete Doherty, Miss Kittin en CocoRosie’s Bianca Casady. Zo heeft ieder zijn of haar eigen beweegredenen om kunst te maken. Casady: “Mode en identiteit zijn de belangrijkste manieren van meningsuiting en zelfonderzoek. Ben ik een jongen, ben ik een meisje is een voortdurende vraag. Is God een jongen, is God een meisje?”

Verder met The Residents, Kembra Pfahler, Bryan Ferry, Patti Smith, The Kills, Fischerspooner, Alan Vega, Chicks On Speed.

It’s Not Only Rock ‘n’ Roll Baby! (BOM Publishers BOZAR, 2008)

Onder meer hier te koop

Paleis voor Schone Kunsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s