DE PLUNDERING VAN RED MAZE STANLEY DONWOOD

Wij zijn uiterst bevoorrecht te kunnen leven in een kalm, rustig deel van Europa gedurende een langdurige periode van vrede en stabiliteit. Dit, het moet worden benadrukt, is ongebruikelijk.
Onze beschaving is een fragiel bouwwerk dat gevoelig is voor een plotse ineenstorting. Musea, galerieën en bibliotheken, onze schatkamers van kennis en cultuur zijn bijzonder kwetsbaar in tijden van conflicten en wapenstilstand. Oorlog gaat net zo goed over het vermoorden van cultuur als over het vermoorden van mensen, het is niet alleen een vrijbrief voor moord, maar ook voor vandalisme, en er is een direct verband tussen de vernietiging van een cultuur en de massamoord op de mens.

Het plunderen van cultuur is het doden van identiteit en geheugen, de vernietiging van gerenommeerde kennis, van archieven en de afbraak van het onderscheid. Een bibliotheek is een opslagplaats van historisch geheugen. Een kunstgalerie getuigt van de aanwezigheid van een gemeenschap dat zich in het verleden, het heden en in de toekomst verspreidt. Een moskee of synagoge, een kerk of een school is voor zijn vijanden symbool van een cultuur dat gebrandmerkt is voor uitroeiing. Dit kan nooit en te nimmer nevenschade worden genoemd.

Het verband tussen de vernietiging van het collectieve geheugen en het doden van de mens is onmiskenbaar. De weerzinwekkende term “etnische zuivering” vindt haar gelijke in de even gruwelijke uitdrukking “culturele zuivering”.

Van Armenië tot Rusland, van het voormalige Joegoslavië tot Afghanistan en Irak; de drang om te vernietigen resulteerde niet alleen in de tragedie van de individuele dood maar, net zo belangrijk, in de vernietiging van het geheugen.

Op 14 maart 2010, in de kelder van SCHUNCK, opent de multi-disciplinaire cultuurinstelling Glaspaleis in het centrum van Heerlen, haar deuren voor plunderaars.

Het is de laatste dag van de tentoonstelling Red Maze door Stanley Donwood. Veel van de tentoongestelde werken zijn reeds verdwenen, ‘spirited away’ naar een ‘veilige plek’. Maar er ligt nog veel voor het oprapen.

SCHUNCK nodigt u uit om Red Maze leeg te plunderen.

In tegenstelling tot eerdere plunderingen wordt van u een financiële donatie gevraagd voor het Centrum voor Internationale Erfgoedactiviteiten, een organisatie die betrokken is bij een project om het Nationaal Museum van Kabul, dat werd geplunderd door de Taliban in 2001, te herstellen.

Ik laat u achter met dit beeld. Een bibliothecaris uit Sarajevo ziet hoe de Nationale Bibliotheek in vlammen opgaat. De lucht is gevuld met zwartgeblakerde delen uit boeken, verkoolde teksten, voor een ogenblik leesbaar in macaber negatief, alvorens in zijn handen tot stof te vergaan.”

– Stanley Donwood, maart 2010 (vertaling HP)

The Destruction of Memory – Robert Bevan, Reaktion Books, 2006
The Rape of Mesopotamia – Lawrence Rothfield, University of Chicage Press, 2009


2 gedachtes over “DE PLUNDERING VAN RED MAZE STANLEY DONWOOD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s