BEZOEK AAN TEFAF MAASTRICHT 2010 DEEL 2 FOTOGRAFIE

Jean Delville - La Méduse

Nieuw op de Tefaf kunstbeurs is een afdeling speciaal gericht op fotografie en kunst op papier. Tientallen galerieën uit Europa en de VS presenteren voor het eerst werk van legendarische namen uit de geschiedenis van de fotografie. Wanneer ik de ene stand in en de andere galerie uitloop, zie ik onbekende mooie foto’s van onder meer Man Ray, Robert Frank, Helmut Newton en Josef Sudek. Verderop hangt plots een zwartwitcollage uit 1954 van Raoul Hausmann voor 11.000 euro.

Wat je ook niet elke dag ziet zijn erotische tekeningen van Gustav Klimt. Heel anders en verfijnder dan zijn schilderijen waar meer stilering vanuit gaat. Waar ik bijna een volle minuut naar kijk, ondanks de beperkte omvang of misschien juist daarom, is La Méduse uit 1893, een vroeg werk van de Belgische symbolist Jean Delville.

Le Corbusier - Poème de l'Angle Droit 1955. Prijs: 62.500 euro

Ursus Rare Books uit New York heeft vitrines ingericht met boekjes, naslagwerken en catalogussen. Allemaal even curieus en zeldzaam want verschenen in eigen beheer in oplagen variërend van een paar honderd tot enkele tientallen. Boeken met kunstwerkjes als bijlage. Een exemplaar van Der Blaue Reiter van Wassily Kandinsky uit 1912, moet 14.000 euro opbrengen; jammer dat je er niet in kunt bladeren, mijn vingers jeuken bij het zien van deze hoogstandjes van de grafische boekdrukkunst.

Bij de Michael Hoppen Gallery ligt het sterk vergeelde Criminal Tattooed Portraits uit 1904, waarin de Franse politie-inspecteur Pagneux boeven met uitbundige tatoeages documenteerde. Merkwaardig om zo’n excentriek boek hier op de Tefaf te zien ondanks dat er maar twee pagina’s zijn opengeslagen.

Terug naar het handwerk van het canvas. Jaski Art Gallery is bekend om zijn handel in de CoBrA-kanjers Asger Jorn, Lucebert, Constant, Karel Appel, Corneille, maar ook Hugo Claus. Hun werken bruisen van brutaal joie de vivre, zijn onverminderd flamboyant en onverslijtbaar. Dat er altijd iets nieuws te ontdekken valt bewijzen de schilderijen die de Amsterdamse galerie (ooit eigendom van oud-tennisser Tom Okker) in bezit heeft van Cole Morgan.

Cole Morgan - Hoonedot 2009

Van deze Amerikaan had ik nog nooit gehoord. Hij woont en werkt al geruime tijd in Antwerpen. Morgan laagt zijn schilderijen onopvallend met gemengde technieken, zogeheten mixed media. Volgens richtlijnen die hij zichzelf oplegt ontstaan zo doeken die in weerwil van deze werkwijze allesbehalve afstandelijk of abstract in formele betekenis zijn.

Bijna dertigduizend werken toont de Tefaf in 2010. Des te jammer dat Barnett Newman, een van mijn favoriete kunstenaars, meester van de emotie in het abstracte, net als vorig jaar schittert door afwezigheid.

3 gedachtes over “BEZOEK AAN TEFAF MAASTRICHT 2010 DEEL 2 FOTOGRAFIE

  1. Wow, jammer dat ik niet ben kunnen gaan. De fotografie-afdeling is een stuk uitgebreider al dan vorig jaar. Toen hing er o.a. een grote Cindy Sherman. Heel interessant! Zorgen dat ik er volgend jaar toch wel geraak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s