DE SEXY STILERING VAN FOTOGRAAF SANTE D’ORAZIO

Verantwoord sexy. Zullen we een groot deel van zijn foto’s zo eens omschrijven? Het feit dat een beroemdheid wordt afgebeeld wil nog wel eens hinderen bij het vormen van een oordeel over de artistieke kwaliteit van foto en fotograaf. Maar wanneer je de celebrity uit de foto wegdenkt –  wat nog niet meevalt, probeer Kate Moss maar eens weg te denken – dan bezitten de beelden van Sante d’Orazio’s voldoende eigenheid in stijl en stilering.

d’Orazio’s foto’s zijn goed doordacht. De belichting is strategisch, verzorgd en smakelijk. Net als zijn beroemde collega Mario Testino heeft d’Orazio de jetset voor zich gewonnen. Kunstenaars, filmsterren en de onvermijdelijke fotomodellen ontluiken sexy en zonder schroom tijdens een fotoshoot. Wat toont d’Orazio verder zoal? De usual suspects: Damien Hirst als dominee; Kate Moss die een kopje thee aanbiedt terwijl ze afgaande op haar blik elders vertoeft; Mickey Rourke languit lachend op de bank in onderbroek en witte sokken.

Een handgebaar, een zelfverzekerde blik, de kadrering, de plaatsing van de benen, de kleding in overeenstemming met kleurgebruik, het maakt dat zijn foto’s net even anders zijn dan de gebruikelijke glamour- en modefoto’s. Kleine details voor wie er oog voor heeft. Zoals er een zekere tragiek schuilgaat achter de reportage in zwartwitfoto’s van modellen met de rug naar de camera in jurken met diepe uitsnede.

Sante d’Orazio – Barely Private (boek, Taschen 2010)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s