SCHIJNBEWEGINGEN EN HORROR BIJ KUNSTENAAR BAS DE WIT

A Moment On The Hips, An Eternity On The Hips (detail) 2010

Het zou op zijn minst kunst moeten zijn want ze staan of hangen immers in een museum, ook al weet je niet helemaal zeker wat je er mee aan moet. Maakt niks uit. Met opgeheven neus erlangs lopen, je doodschrikken en hard wegrennen kan altijd nog. Daar staat zomaar een vermoedelijk door kraaien aangevreten lichaam met de ingewanden duidelijk zichtbaar. De kraaien zijn niet weg te slaan, ze hebben bezit genomen van het werk.

Een ander uiterste: op een monument van marmer swingen mannen met een enorme gettoblaster op de schouder. De ogen geloken, de vingers in kniphouding. Swingen? Mwa. Het standbeeld heet Toontje Lager, eentje in wit, eentje in zwart. Op de schilderijen zien de gezichten er net zo verwrongen uit als bij Francis Bacon. Om die koppen draait een zooitje ongeregeld dat in zijn burleske beweeglijkheid de Pink Panther gelegenheid geeft in een collage verstoppertje te spelen. Welkom bij de bizarre sculpturen en schilderijen van Bas de Wit (Budel, 1977).

Toontje Lager (detail) 2008

Two Times Bitten, Twice Shy doet nog het meest denken aan een installatie. Met opengesperde bek houden krokodillen een man omhoog met een amorfe hoepel en boots als gewichten. A Moment On The Hips, An Eternity On The Hips is een vrouw die zichzelf reinigt waarna haar lichaam overgaat in een paardencentaur, een bekend beeld uit de mythologie. Wie het nadert ziet boven haar borsten een gezicht zonder lippen, op het hoofddoek een stuurs van de toeschouwer wegkijkende kraai. Figuren uit de mythologie en cartoons, minstrelen uit de Amerikaanse variétémuziek, toevallige momenten van houvast en herkenning.

De assemblages die De Wit gebruikt staan vaak haaks op wat hij ons laat zien. Soms letterlijk. Omdat ze verwarren en deformeren naar iets onvoltooids, krijgt de toeschouwer ruimte voor interpretatie en associatie. De kunstenaar zelf vindt zijn werk “best iets psychedelisch hebben”. Hij maakt ze in een enorme loods in het Limburgse Stein die hij huurt voor 80 euro per maand. Tijdens zijn werk draait hij psychedelische muziek van bands uit de jaren zestig. Het lijkt alsof de ruimte niet alleen qua oppervlakte geschikt is om uit te pakken met metershoge sculpturen, maar ook verruimend is voor De Wit’s geest.

The More You Cry, The Less You Pee 2008

De beelden van de Brabander scheren effectvol langs een zweem van betekenis. Het fijne ervan kom je niet te weten. Veel tonen maar weinig prijsgeven. Heen en weer kaatsen tussen het denkende brein en het voelende brein. Wanneer je een paar keer langs de beelden en schilderijen wandelt, voel je de shock & awe langzaam wegvloeien, dat dan weer wel.

Groot is het contrast met de übergestileerde portretten van Sidi El Karchi. Zowel El Karchi als De Wit worden door het Bonnefantenmuseum in Maastricht bij wijze van solo-duotentoonstelling gelanceerd met recent werk. Desgevraagd zeggen beide kunstenaars er geen moeite mee te hebben een tentoonstelling te delen, al was het maar omdat ze een solo nog te zwaarwichtig vinden in dit stadium van hun kunstenaarschap.

Bas de Wit/Sidi El Karchi (tentoonstelling, Bonnefantenmuseum Maastricht t/m 27 juni 2010)

Bas de Wit

Bonnefantenmuseum

Galerie Figge von Rosen

Bas de Wit (1977) woont en werkt in Maastricht en Stein. Hij heeft aan de ABK Maastricht en aan de HISK Antwerpen gestudeerd. Recente tentoonstellingen: Volta Basel, Figge Von Rosen Gallery, 2009.

Sidi El Karchi (1975) woont en werkt in Sittard en Maastricht. Hij heeft aan de School of Fashion (Modevakschool) in Sittard en aan de ABK Maastricht gestudeerd. Recente tentoonstellingen: Steendrukkerij Amsterdam, 2010; Open Studio’s. I.S.C.P., New York, 2009.

Een gedachte over “SCHIJNBEWEGINGEN EN HORROR BIJ KUNSTENAAR BAS DE WIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s