PATTI SMITH – JUST KIDS BOEK RECENSIE

Patti Smith. Zangeres van onheilszwangere, eigenzinnige rocksongs. Het door Bruce Springsteen geschreven Because The Night wordt dankzij haar een cultsong; Dancing Barefoot is tot op heden haar enige, zij het bescheiden, hitnotering. Geïnspireerd door de Franse poète maudit Arthur Rimbaud begint Patti Smith reeds op jonge leeftijd met het schrijven en voordragen van gedichten.

Haar grootste toewijding geldt nochtans haar eerste levenspartner, de als fotograaf beroemd geworden Robert Mapplethorpe. Tijdens zijn ziekbed in 1989 (Mapplethorpe overlijdt aan de gevolgen van AIDS), belooft ze een boek over hem te zullen schrijven. Dat boek is er nu. De dagboeken die ze tijdens haar relatie met Mapplethorpe bijhield vormen de basis voor Just Kids waarvan de voltooiing ettelijke jaren kostte.

Het werk dat bijna driehonderd pagina’s omvat en waarin ook foto’s uit het privéarchief van Smith staan, laat zich op verschillende manieren lezen en interpreteren. Voor een deel is het een autobiografie over Smith en Mapplethorpe. Anderzijds biedt het inkijk in de bohémienperiferie waar het Chelsea Hotel in het New York van eind jaren zestig zijn faam aan dankt. Wie Just Kids leest voelt ook  het zwaard van Damocles boven het hoofd van Patti Smith hangen.

De dood komt vaker op bezoek dan haar lief is. Onbewust groeit Just Kids uit tot eerbetoon aan andere dierbaren die haar ontvallen, onder wie haar latere echtgenoot Fred ‘Sonic’ Smith, dichter Jim Carroll en flamboyante types als folkarchivaris Harry Smith (geen familie). Daarnaast is het boek een Bildungsroman over de relatie en overlevingsdrang van twee jonge mensen die vastbesloten zijn het te gaan maken in de kunst.

Wat Just Kids de meerwaarde bezorgt die nog het meeste indruk achterlaat is de uiteenzetting van de twijfels, frustraties en de zucht naar erkenning van een kunstenaarschap in de dop. Smith beschrijft het prachtig, onverbloemd en onsentimenteel. Lange tijd zijn Smith en Mapplethorpe elkaars muze, totdat langzaam maar zeker parallel aan elkaars wasdom de waardering eindelijk aan de horizon gloort.

Wat een wig drijft in de liefdesrelatie en eveneens uitvoerig wordt beschreven, is niet die erkenning, maar Mapplethorpe’s ontluikende voorkeur voor de herenliefde. Smith gaat dan haar eigen weg.  Tot aan zijn dood blijft ze echter bevriend met de man die verantwoordelijk is voor de iconische hoesfoto van Horses, het debuutalbum van Smith waarop ze in wit overhemd en nonchalant over haar schouder geworpen jasje staat afgebeeld. “When I look at it now, I never see me, I see us”.

Patti Smith – Just Kids (boek, Ecco 2010)

2 gedachtes over “PATTI SMITH – JUST KIDS BOEK RECENSIE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s