DENNIS HOPPER OVERLEDEN. EASY RIDER DENNIS HOPPER NEEMT DE TREIN NAAR DE TOEKOMST

I decided recently, that I am just a middle class farm boy from Dodge City, Kansas…I just always wondered where the trains were going.”

De ‘middle class farmboy’ Dennis Hopper heeft de laatste trein genomen. Wat hij achterlaat op het perron zijn personages waar je niet meteen naar zwaait, maar die bij menig filmliefhebber wel op het netvlies staan gegrift.

Dennis Hopper werd bekend als filmacteur maar was daarnaast ook beeldend kunstenaar en fotograaf. Het Stedelijk Museum organiseerde in 2001 een overzichtstentoonstelling van Hoppers werk.

Welke andere acteur kan hem dit nazeggen? Acteren in liefst vijf films die als klassieker te boek staan: Rebel Without A Cause, Giant, Easy Rider, Apocalypse Now en Blue Velvet. Films waarvan het verhaal en het tijdperk waarin ze werden opgenomen net zo uiteenlopen als de door Hopper vertolkte personages. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Hopper ook in tientallen films van de b-garnituur te zien was.

Bij Hopper wist je nooit of hij acteerde volgens de method-acting van de Actors Studio of dat de realiteit van zijn leven bezit nam van zijn vertolking. Dat maakte zijn spel wel zo geloofwaardig en indringend. Voor zijn rol als ex-alcoholverslaafde in Hoosiers ontving hij een Oscarnominatie. Alcohol en drugs, Hopper wist van wanten in het echte leven. Achteraf zou het hem nog goed van pas komen.

Een van de meest gedenkwaardig filmpersonages staat namelijk eveneens op conto van Hopper. Een rol die hij na net te zijn ontslagen uit een afkickkliniek, per se wilde spelen omdat hij zich na het lezen van het script verbonden voelde aan Frank Booth, sociopaat uit David Lynch’ meesterwerk Blue Velvet. Sindsdien worstelt de kijker met de vraag die ook het filmkarakter Jeffrey zich hardop stelt: “Why are there people like Frank?” Een vraag waar wij nooit antwoord op zullen krijgen.

Dennis Hopper heeft het antwoord in zijn koffer meegenomen, op reis in dezelfde trein waarin ook Frank Zappa zit. Bij de componist-gitarist werd eveneens in een te laat stadium prostaatkanker geconstateerd. Dennis Hopper is vertrokken. Voorgoed. De laatste vertegenwoordiger van de tegencultuur is op reis naar onze toekomst zodat we nog vaak hem terugdenken.

In mei 2009 organiseerde Dennis Hopper een tentoonstelling over bevriende kunstenaars in Taos, New Mexico. Hier vonden destijds ook de opnamen plaats van Easy Rider. Zoveel meegemaakt en toch zo bescheiden tijdens het interview aan het einde van het filmpje.

Over tentoonstelling  Art Of Life Dennis Hopper in Los Angeles juli 2010

Over fotoboek van Hopper uitgegeven door Taschen

Harlem 1962 (foto: Dennis Hopper)
Biker Couple (foto: Dennis Hopper)

3 gedachtes over “DENNIS HOPPER OVERLEDEN. EASY RIDER DENNIS HOPPER NEEMT DE TREIN NAAR DE TOEKOMST

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s