TYPISCH TOON HERMANS TENTOONSTELLING IN HET DOMEIN

Toon Hermans was de man die nergens bij hoorde maar generaties aan zich wist te binden met tijdloze humor. Wat in de jaren vijftig gold als experiment is nu gemeengoed in het cabaret. Wat Hermans deed was nooit eerder vertoond. Hij was de bedenker van de onemanshow en wordt daarom gezien als pionier van het Nederlandse cabaret, als lichtend voorbeeld voor Freek de Jonge en vele anderen. Over Hermans is een overzichtstentoonstelling gemaakt door museum Het Domein. De manier waarop de expositie is ingericht heeft veel weg van een eerbetoon aan de in Sittard geboren komiek, die te clownesk was voor cabaret. Hijzelf zei erover: “Een cabaretier is teveel wijsneus en te weinig feestneus”.

In zijn acts vermeed Hermans onderwerpen die andere cabaretiers gebruikten en nog steeds gebruiken als lach of ik schiet middel. Voor Hermans geen actualiteit, engagement, satire. Op de persoon spelen deed hij evenmin. Daarom kun je ook nu nog van een voorstelling uit de jaren vijftig schuddebuikend van de stoel rollen. Kom daar maar eens om bij de ‘grappen’ van Wim Kan over Van Agt en Den Uyl.

In een aparte zaal en interactieve panelen toont Het Domein fragmenten uit Hermans’ meest tot de verbeelding sprekende nummers. Lachen om de gebaren, woordgrappen en grimassen, de petjes en hoedjes, kleding en rekwisieten.  In het museum getuigen ze van decennia kolderiek en melancholiek vermaak. Net als de kleedkamer en de tafel waarachter Hermans zich schminkte.

Best raar. Hier zat ooit een levend mens. Iemand die het publiek aan het lachen maakte en het leven omarmde. Iemand die de hele tijd dat je in het museum rondloopt over je schouder meekijkt. Zo alomtegenwoordig is Hermans in Het Domein. Een presentatie in de vorm van een hologram brengt hem bijna tot leven. Tijdens de rondgang ben je eigenlijk bezig met het verwerken van je eigen ongeloof na het zien van dat ene document. Je weet zeker dat je het in een vitrine hebt zien liggen: het opengeklapte overlijdensprentje van Toon.

Typisch Toon (tentoonstelling, t/m 26 september 2010, Het Domein, Sittard)

Het Domein

Een gedachte over “TYPISCH TOON HERMANS TENTOONSTELLING IN HET DOMEIN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s