FRANK MEEUWSEN – BLOGHELDEN BOEK RECENSIE

Wie door Bloghelden bladert ziet een weblog in boekvorm. De opmaak springt in het oog, de teksten zijn kort en bondig. Het is alleen jammer dat schrijver Frank Meeuwsen zich schikt naar het persbericht van zijn uitgever: ‘Bloghelden is interessant voor journalisten, mediawetenschappers, communicatieve en mediaopleidingen en iedereen met affiniteit voor digitale media’. Met als gevolg dat Meeuwsen de nodige voorkennis bij de lezer verwacht. “Ik had zelf met PHP een webinterface op een MySQL-database in elkaar geknutseld, een soort mini-CMS’sje”, zegt een van de geïnterviewden. Alsof een audiotechneut bazelt over de sterkte van de conussen van de woofer en het kevlarvezel van de middentoner.

Toch is het aardig om te lezen hoe in ons land het bloggen op internet zich ondanks de technische beperkingen heeft ontwikkeld. Tien jaar geleden was er nog geen software binnen handbereik voor het maken van een kant en klare blog. Nogal wat van de Nederbloggers van het eerste uur die in Bloghelden aan het woord komen, klagen over dit gebrek aan techniek op hun eerste blogschreden. Omdat Meeuwsen kiest voor interviews in monoloogvorm zonder weerwoord, lijkt het of de bloggers hun pioniersrol ontlenen aan dit ontbreken van technische hulpmiddelen. Meeuwsen vindt de deels zelfbedachte technische vindingen waarmee ze alsnog aan het bloggen zijn geslagen, blijkbaar voldoende reden om ze die pioniersrol ook te geven.

Slechts een enkeling (Merel Roze, Wim de Bie) weet inhoudelijk iets te vertellen over de drijfveren van het bloggen. Liever had ik de schrijvende en vormgevende kwaliteiten van de dames en heren bloggers als reden gezien voor het behalen van de status van blogheld. Maar Meeuwsen benadrukt met zijn opsomming van feiten en cijfers de meer vakmatige foefjes.

Aangezien tegenwoordig bijna iedereen een weblog bezit, de Nederlandse bevolking bijna de hele dag online is en er meer bloggers dan journalisten zijn, juist nu het bloggen volwassen is, had Meeuwsen er misschien goed aan gedaan een overzicht te geven van die meer intrinsieke kant van weblogs. Zo’n terugblik per boek is tamelijk riskant bij een zich voortdurend vernieuwend medium als internet. Alsof iemand in deze tijd van ultraplatte lcd-schermen een boek wil lezen over de technische ontwikkeling van de bollende zwart-wit beeldbuizen. Bovendien leidt Meeuwsens directe betrokkenheid bij de opkomst en groei van het bloggen tot een gebrek aan distantie, wat de kwaliteit van zijn teksten bepaald niet ten goede komt. Hierdoor krijgt Bloghelden een hoog ouwe-jongens-krentenbrood gehalte.

Die afstand tot zijn onderwerp kiept Meeuwsen gemakshalve maar helemaal over boord wanneer hij opeens in de ik- en wijvorm gaat schrijven over de Dutch Bloggies. De hoofdstukken over de jaarlijkse Blogprijzen lijken te bestaan uit samenvattingen van de notulen- en jaarvergaderingen. Redigeerwerk van het strengere soort was hier geen overbodige luxe geweest.

Meeuwsen had ook best aandacht mogen schenken aan 3voor12. De schrijver ziet de mede door Erwin Blom opgerichte muzieksite van de VPRO wellicht meer als een typische website, maar de interactieve vernieuwingsdrang van 3voor12 is al jaren ongekend en onvolprezen. Gelukkig gaat hij wel in op een ander internetfenomeen waar niemand omheen kan. Over de invloed en impact van GeenStijl geeft Meeuwsen een analyse waarin hij helder en uitvoerig enkele voorbeelden aanhaalt die hebben bijgedragen tot het succes. Ook over de rol van de ‘reaguurder’ en de wijze waarop GeenStijl de oude media met scoops keer op keer het nakijken geeft, gaat Meeuwsen uitgebreid in.

Bloghelden is niet veel meer dan een clubblaadje voor computerfreaks en andere vakidioten. Je wordt er niet veel wijzer van, al heb je nog zoveel ‘affiniteit voor digitale media’. Typisch een boekje dat je in de kast zet, er af en toe langsloopt en nooit meer tevoorschijn haalt.

Frank Meeuwsen – Bloghelden (boek, A.W. Bruna Uitgevers 2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s