VERVREEMDING EN DREIGING IN DE FOTO’S VAN ALEX PRAGER

Foto: Alex Prager

Alex Prager werd geboren in Los Angeles in 1979. Rond haar twintigste begon ze zich te interesseren voor fotografie, na te zijn geïnspireerd door het werk van fotograaf William Eggleston.

In overeenstemming met haar onafhankelijke geest, ze werd opgevoed door haar oma met wie ze jarenlang van de ene plek naar de andere staat verhuisde, liet Prager de kunstacademie linksliggen en leerde zichzelf met vallen en opstaan omgaan met de techniek van de fotografie. Ze leverde bijdragen aan een aantal publicaties, waaronder The New York Times Magazine, Dazed And Confused, i-D en Tank. Sindsdien is haar werk wereldwijd te zien in verschillende galeries.

Foto: Alex Prager

Prager laat zich inspireren door intriges in pulpromans en de modefoto’s van Guy Bourdin. Vrouwen vermommen zich met pruiken, gaan schuil achter een dramatische make-up en retro kleding. Het lijken soms net etalagepoppen zoals ze voor zich uit staren, alsof Prager de draak wil steken met de beeldcultuur rond modefotografie. Meer nog doen de foto’s denken aan de verlokkende suggestie van film- en reclamebeelden. Omdat ze haar modellen in verrassende en ongewone situaties plaatst, waar vaak een gevoel van dreiging in zit, ontstaat een context die onwennig aanvoelt, uitdaagt en desoriënteert. Maar het zijn ook gewoon prachtige foto’s om naar te kijken.

Alexprager.com

New Photography 2010 in The Museum Of Modern Art, New York (tentoonstelling met o.a. Alex Prager, 29 september t/m 10 januari 2011) http://www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/1063

Foto: Alex Prager

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s