DIJKSHOORN EN VERDONSCHOT ZETTEN DE WAANZIN VAN HET LEVEN IN HET ZONNETJE (Ook voor vrouwen)

‘Maar eerst de première van #ookvoorvrouwen met @dijkshoorn. In een prachtige zaal in Heerlen, in potentie het Berlijn van Nederland. Zin in.’– Leon Verdonschot via twitter

In dat bijna Berlijn van Nederland werd in een twee uur durend programma de waanzin van het leven in het zonnetje gezet door Nico Dijkshoorn, schrijver, dichter, muzikant, absurdist, en Leon Verdonschot, schrijver, journalist, melancholicus.

Dijkshoorn las de idiotie van het gewone en de logica van het ongewone voor in verhalen en gedichten van soms niet meer dan een zin, waarvan de gortdroge, afgemeten voordracht bijdroeg aan het tragikomische waarin mens èn dier verzeild kunnen raken. Over de kunst van het sierwortelsnijden, het gedrag van dieren in een Noorse supermarkt, of zomaar een gedicht over de dood: ‘wilt u dood, druk dan op de drie en sluit af met een hekje’. Dijkshoorn is een meester in het gebruik van de overdrijving als stijlvorm.

Hij pakte de overdrijving lekker beet en liet ‘m flink van de trap stuiteren, vastberaden in het opzij duwen van woordversieringen en uitleg.

Een aardige vondst was een eerder op de dag door Verdonschot en Dijkshoorn geschreven column over een foto in De Limburger. Het onderdeel bak en braad een ei tijdens een consumentenbeurs, werd door het tweetal becommentarieerd met schetsen van totale verbijstering en treurigheid. Tijdens het optreden mocht bezoekster Gertie vertellen over haar favoriete muziek: Een beetje verliefd van André Hazes. De opkomst van deze Gertie, lachebekje, bijna van het podium vallend, bleek een aaneenschakeling van hilarische absurditeiten, zeker toen ze bekende als jong meisje verliefd te zijn geweest op ene Basje Spoelstra. Alsof we met zijn allen in een uitzending van De Wereld Draait Door zaten, maakte Dijkshoorn er ter plekke een grappig gedicht over.

‘Gerti, vanaf nu een levende legende in Heerlen.’ – Nico Dijkshoorn via twitter.

Wie wel eens Leon Verdonschot heeft gelezen kent zijn zwak voor het rock & roll cliché. In zijn fraaie muziekverhalen maakt hij daar doorgaans korte metten mee. Ontroerend en meeslepend vertelde Verdonschot over de in vergetelheid geraakte rockzanger Rick Springfield en John Hiatts bezoek aan een afkickkliniek. Dijkshoorn en Verdonschot, beurtelings stoeiend met de hoogte van de microfoonstandaard, lijken elkaars tegenpolen. De  samenhang en sterkte van het duo zit ‘m in de voortdurend wisselende afkeer en bewondering voor mens, muzikant en situatie. Dit alles verstevigd met de no-nonsense covers uitgevoerd door The Hank Five & Denvis. Ook Voor Vrouwengroeide zomaar uit tot een avond van gedenkwaardige omvang, ondanks het smetje van het voorlezen uit grotendeels eerder gepubliceerd werk.

Nico Dijkshoorn & Leon Verdonschot, The Hank Five and Denvis – Ook Voor Vrouwen (Parkstad Theater Heerlen, 2 oktober 2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s