DE LUXE VAN AMAZON

Als het even kan ga ik winkelen bij de firma Amazon.com. Platen, boeken, dvd’s, je kunt het zo gek niet bedenken of Amazon heeft het.  Kunstboeken die zoals bekend vaak peperduur zijn? Met een beetje geluk ben je bij Amazon USA goedkoper uit dan in een Nederlandse boekhandel. De lage dollarkoers helpt natuurlijk een handje. Soms zelfs inclusief verzendkosten! Onlangs ontving ik Life, de autobiografie van Keith Richards. Exclusief porto betaalde ik via de Britse tak van Amazon elf pond voor de kloeke hardcovereditie, omgerekend slechts 12,50 euro. De Nederlandse vertaling kost 24,95.

Gedurende de vijf jaar dat ik klant ben bij Amazon was dit boek pas mijn tweede pakketje dat beschadigd in de bus viel. Niets dan lof over de verpakkingen van Amazon trouwens. Lp’s, waarvan de hoezen gevoelig zijn voor beschadiging, worden verstuurd in een grootformaat envelop van vouwkarton of in een doos waar makkelijk twintig lp’s bij hadden gekund. Blijft grappig. Megadoos openmaken en graaien naar een lp. Een item retourneren blijkt geen enkel probleem. Een van de mogelijkheden is het terugsturen van de bestelling, waarna de verzendkosten worden teruggeboekt op je creditcard. Vervolgens ontvang je vrijwel meteen, mits in voorraad, een nieuw exemplaar. Een andere optie is een verzoek om terugbetaling van het aankoopbedrag. Al deze handelingen gaan automatisch via diverse keuzeopties binnen de site. Moeiteloos, zonder uitleg en oeverloos gemail met de afdeling verkoop.

Boekhandel De Tribune in Maastricht

Bestellen bij Amazon is gek worden van het enorme aanbod. De productinformatie is betrouwbaar, evenals, niet onbelangrijk, de ‘estimated delivery’, die meestal in positieve zin afwijkt van de genoemde bezorgdatum. Veel Amazonmagazijnen liggen vlakbij een vliegveld. Dan de prijzen. Een van de redenen waarom Amazon goedkoper is dan een Nederlandse winkel is het ontbreken van een tussenpersoon. Een boek of cd kopen in Nederland blijkt een strijkstok voor distributeur, uitgever of fabrikant, die een percentage van de verkoopprijs ontvangen. Om maar te zwijgen van de doorberekening voor btw. Amazon slaat een, misschien wel meerdere stappen, over en kan een artikel tegen verschillende prijzen aanbieden aangezien het bedrijf niet alleen zelf producten aanbiedt, maar ook ‘bondgenoten’ aan zich bindt van winkels en particulieren die via de Amazonsite mogen verkopen.

Kopen bij Amazon bezorgt me overigens wel een schuldgevoel tegenover de lokale boek- en muziekhandel. Maar ja,  ‘eerst komt het vreten, dan de moraal’, zei Bertolt Brecht. In Nederland is met name de kleine zelfstandige met handen en voeten gebonden aan de prijzen en nukken van binnenlandse leveranciers. Natuurlijk zie ik ze ploeteren om het hoofd boven water te houden. Daarom maak ik regelmatig mijn gang naar de fysieke koopwaar. Soms krijg je koffie aangeboden, volgt er een praatje dat steeds vaker een klaagzang is in plaats van een verkooppraatje. Misschien is dat gejammer stiekem ook een verkooppraatje. Dat hebben ze bij Amazon nou weer niet. Koffie en een praatje.

Traders Pop in Maastricht

2 gedachtes over “DE LUXE VAN AMAZON

  1. Geen koffie, geen praatje maar ook geen binding, sfeer, aanrakingsgehalte, reuk, contact met andere klanten, impulsartikelen bij de kassa, gevoel met die (al dan niet mooie) andere mensen en zoiets als (al dan niet mooi) personeel of drempel om over te struikelen. Niks ‘vreten dan de moraal’. Zonder moraal geen kunstgenot! Kijk trouwens wel eens op http://www.tapebrothers.com voor de meest fantastische tapejes, plakbanden etc. etc. Lage verzendkosten, hoge invoertarieven…

  2. Het mooie aan Amazon vind ik dat je voortdurend op de hoogte wordt gehouden van prijsstijgingen en -dalingen van de items die in je winkelmandje zitten. Meestal is het dan een kwestie van snel toehappen want ’s anderdaags kan de korting alweer weg zijn.

    Ik koop al jaren bij Amazon.co.uk en lach me vaak een bult met de prijzen die men hier in België (in FNAC bijvoorbeeld) vraagt voor hetzelfde item.

    PLAY.COM is vaak nog goedkoper dan Amazon.co.uk maar de zoekmachine en de verpakking laat vaak te wensen over.

    Amazon forever!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s