‘Vermutlichungen’ bij kunstenaar Jowan van Barneveld

“Alsof je op een luchtbed ligt dat langzaam leeg loopt. Pas de laatste jaren kan ik leven van mijn werk. Dat geeft me een gerust gevoel.” In een interview dat ik in 2009 met Jowan van Barneveld voerde, herinnert hij zich maar al te goed zijn beginperiode als beeldend kunstenaar. Koud van de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht, voorzag hij in zijn levensonderhoud met bijbaantjes als koerier.

Het was een tijd die leerzaam was en zijn kunstenaarschap richting gaf: “Toen ik pas was afgestudeerd was ik totaal clueless. Het kon alle kanten op. Later kom je erachter dat je wegen moet afsluiten. Bijvoorbeeld geen maatschappijkritische dingen maken, niet alleen maar abstracte doeken, geen dingen met alleen kleur. Uiteindelijk wordt de weg zo smal dat je voor jezelf heel duidelijk kunt toepassen wat je in de hand hebt.” In 2011 liggen de zaken er beduidend anders voor. Van Barneveld heeft inmiddels diverse tentoonstellingen op zijn naam geschreven. Recent werk van hem te zien is te zien in de Elisen Galerie in Aken. In mei heeft hij een solotentoonstelling in New York.

Maar eerst vertrekt Van Barneveld naar Los Angeles, een van zijn favoriete steden. Het is weer eens wat anders dan zijn vaste werkruimte aan de Leyenbroekerweg in Sittard. Twee maanden in Californië. Behalve schilderen wil hij de tijd benutten voor andere zaken. “Daar ga ik zo’n acht weken werken aan een bestendigere band met de stad. Het is een goeie plek voor mij om te zijn om van daaruit contacten te leggen.” Hierna reist Van Barneveld door naar New York voor een solotentoonstelling bij de LMAK Gallery. Deze bescheiden galerie wordt gerund door het Nederlandse echtpaar Bart en Louky Keijsers Koning; zij vertegenwoordigen Van Barneveld al geruime tijd in Amerika. Tijdens deze tentoonstelling, die plaatsvindt in mei en juni, worden enkele Stage doeken getoond, evenals een deel van zijn symmetrisch werk.

Jowan van Barneveld – Cave Of The Storm Nymphs, 2010 (acryl op canvas, 230×170 cm)

Stage zijn de schilderijen waarmee Jowan van Barneveld bekend werd. In 2009 vormden ze het hoogtepunt van Van Barnevelds eerste solotentoonstelling Echoes in het Sittardse museum Het Domein. Wat toen ook indruk maakte was het beruchte, minutieus  nagemaakte tuinhuisje waarin Kurt Cobain zich van leven beroofde. Een nieuwe serie Stage doeken is te zien in Aken onder de titel Vermutlichungen. Vrij vertaald ‘waarschijnlijke veranderingen’. In Stage ensceneert Van Barneveld een rockpodium. Het zijn schilderijen die tot leven komen wanneer je er vlak voor staat, wanneer je jezelf de tijd gunt voor inleving en visuele ‘aanraking’.

Zo’n afbeelding op een beeldscherm doet het werk nauwelijks recht. Dankzij een zorgvuldig aangebrachte laag pikzwarte acrylverf wordt na een geduldige blik duidelijk dat er symbolen te zien zijn uit de rockmuziek. Het zijn foto’s van instrumenten op een podium; snoeren, kabels, versterkers. De nasleep van een rockconcert gevangen op canvas. Verstilling na lawaai. Eveneens in Aken hangt het bijna twee en een halve meter hoge Cave Of The Storm Nymphs, dat naar het gelijknamige werk uit 1903 van de schilder Edward Poynter verwijst. Op het oorspronkelijke schilderij zijn de Sirenen uit de Odyssee van Homerus in extase over de spullen die ze buitmaakten op zeevaarders. Zoals bekend werden de zeelui verleid met de schoonheid en gezangen van deze halfgodinnen ofwel pre-femme fatales. Een metafoor over de verlokkingen van muziek en kunst en de soms vergaande invloed op de onwetende kunstenaar. Zie Kurt Cobain? Van Barnevelds relatie tot rockmuziek is trouwens niet zo heel verwonderlijk: hij is zanger-gitarist van de stonerrockband Viberider. Een van de songs op het recente album The Big Show luidt: Ok LA.

Jowan van Barneveld – Vermutlichungen (tentoonstelling, Raum Für Kunst, Elisen Galerie, Aken, t/m 26 maart 2011). 

LMAK Gallery (14 mei t/m 19 juni 2011, New York)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s