Record Store Day Heerlen, de nasleep

Record Store Day is dus niet de dag waarop je pas rond het middaguur komt aansjokken in de platenzaak, niet in het minste besef dat de interessantste platen dan natuurlijk allang zijn meegenomen door de echte liefhebbers. Die genieten op dat moment thuis achter de draaitafel van de aanwinst. Of hebben de vinylwaar op eBay gezet. Want ook dat is Record Store Day. Slimmeriken die er als de kippen bij zijn omdat je juist op deze dag collectors items in de dop scoort die je gegarandeerd met winst kunt verpatsen op een veilingsite. “Eerst komt het vreten dan de moraal”, zei Bertolt Brecht al heel lang geleden.

Ook niet bepaald vinylvriendelijk zijn de prijzen die je in de winkel moet betalen. Liefst 120 euro kost de vijf lp boxset van The Flaming Lips, terwijl er slechts oud en nog verkrijgbaar werk in zit (albums uit begin jaren 90). Ondanks het goedkoop ogende hoesje van wit karton zonder opdruk mag je voor de 7″ single van Anouk rond de 12 euro betalen. Dezelfde ‘hoesontwerper’ is losgelaten op een plaatje van hetzelfde formaat van de Arctic Monkeys. Prijs: 8,50. Het zou mooi zijn als de deelnemende platenmaatschappijen voor één keer lekker gaan kartelvormen met bijbehorende prijsafspraken. Alle vinylformaten gewoon voor één prijs voor die ene keer speciaal voor Record Store Day.

Maar zover zal het nooit komen. Er zit natuurlijk weer van alles tussen: de artiest, het auteursrecht, de distributeur. De bekende mikmak aan de strijkstok waar de muziekliefhebber niks mee kan en niks mee te maken wil hebben. Die wil gewoon lekker van muziek genieten afkomstig van die ronde hebbedingetjes. Tenminste, als je er snel bij bent en de platenwinkel de exclusieve Record Store Dayplaatjes op tijd geleverd krijgt. De houding van de Amsterdamse distributeur De Konkurrent is vrij zakelijk. Zij leveren hun bijdrage aan RSD alleen uit aan vaste klanten. Als je daar als winkel niet bij zit ben je aangewezen op Bertus Distributie. Maar ook de grootleverancier in lp’s en cd’s kan niet veel anders dan afwachten of de dozen met het aandeel van De Konkurrentreleases op tijd worden bezorgd. Op zijn minst omslachtig.

Niet alle platenzaken waarderen het belang van deze vinyldag. Satisfaction, dé winkel waar menig muziekfanaat in Heerlen en omstreken zijn vinylhoop op heeft gevestigd, blijkt teleurstellend weinig te hebben ingekocht. Dit in tegenstelling tot het kleinschalig opererende Gong Records dat alle registers opentrekt; de vinylliefde knalt hier werkelijk uit de bakken. Uiteindelijk zal Gong op Record Store Day naar verluidt de hoogste omzet behalen in haar vijfjarige bestaan.

Zaterdagochtend 16 april. Terwijl de eigenaar van Gong bezig is met het ophangen van een spandoek staat een groepje klanten zenuwachtig voor de etalage. Wanneer de deuren opengaan zijn ze niet meer te houden. Ondanks de 47 euro 50 blijft de dubbel live lp van Mastodon niet lang liggen, evenals de plaat met louter covers van Foo Fighters en de twelve inch van Radiohead. Hectische taferelen. Blije gezichten. Of de platen later die dag al dan niet op eBay staan kun je er niet aan aflezen. Anderhalf uur na openingstijd komt popjournalist Theo Ploeg aangewandeld. Hij ziet, luistert en schrijft enkele dagen later een stukje voor OOR. Na een weekendje nadenken besluit ook hij tot een bijdrage aan Record Store Day. Maandagmiddag is de vinylsingle van de groep Rush zomaar opeens verdwenen. En de ep van Franz Ferdinand. Wellicht omdat de hoes met mijnschacht de socioloog in hem doet denken aan de voormalige Oostelijke Mijnstreek waar het bovenstaande zich allemaal afspeelt. Daar waar het zwarte goud zich eindelijk bovengronds bevindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s