De sluipende kracht van dEUS tijdens Keep You Close

Goed. dEUS dus. Grillige groep, grillige muziek. Ego’s van hier tot Antwerpen. Keep You Close bevat negen nummers die meer dan zelfverzekerd beginnen en daarna eens lekker de kont tegen de krib gooien. Het duurt even voordat je dat door hebt én daarvan de schoonheid gaat inzien. Intussen wordt er van alles over hoop gehaald, zeker in de teksten, maar ook muzikaal. De muziek zit namelijk propvol met instrumenten die je niet verwacht van dEUS, die in alles haaks staan op wat rockmuziek zo vertrouwd maakt: strijkers, een trompetje, bombast, orkestje retteketet.

Tot en met het album Pocket Revolution was er niks aan de hand. Toen klonk alles makkelijk en vanzelfsprekend, als de ultieme belichaming van de gedachte: waarom is daar niemand eerder op gekomen? Dat is vaak het summum van goede kunst. Maar Tom Barman stopt zijn melodieën tussen versieringen die klinken als overbodige luxe. Het lijkt alsof Keep You Close met opzet lastig te beteugelen valt en slechts bij vlagen tot bedaren komt. Wanneer je in interviews leest over de democratische eenheid waarin de andere bandleden zich met hun ego’s konden voegen, begrijp je waarom.

En toch, mais nondeju. Na vaker draaien zet Keep You Close de deur naar die Seele des Menschen op een kier, ondanks of misschien juist dankzij teksten die gaan over het leeglopen van de liefde. Keep You Close is meer dan luisteren. Het is observeren hoe negen songs ombuigen van eenkennig en stuurs naar meeslepend en flamboyant. Een plaat met karakter, waarvan de diepgang zich in kleine hoeveelheden prijsgeeft.

dEUS – Keep You Close (PIAS, 2011)

2 gedachtes over “De sluipende kracht van dEUS tijdens Keep You Close

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s