Purple Fashion Magazine het beste tijdschrift van nu

De naam zet op het verkeerde been, want mode is bij lange na niet het belangrijkste waar Purple Fashion Magazine over bericht. Natuurlijk opent het magazine met dertig pagina’s blitse advertenties van Armani, Dior en Chanel, inclusief gefotoshopte modellen. Er moet ook geld verdiend worden. De inhoud is echter andere koek. Dat Purple Fashion Magazine niet het zoveelste glamoureuze lifestylemodeblad is, bewijst de omslag die allesbehalve spectaculair oogt. Meestal poseert een dame (dat dan weer wel) nonchalant voor een strak monochrome kleur.

Wie het blad beetpakt voelt de omvang van vijfhonderd pagina’s en het gewicht van bijna twee kilo. Artikelen worden per onderwerp verdeeld over verschillende papiersoorten die een eigen opmaak en bladspiegel kennen. PFM besteedt opvallend veel aandacht aan jonge, opkomende kunstenaars; aan underground items maar ook aan grote namen, waarbij het onderscheid tussen ‘hoge en lage kunst’ gelukkig allang van de Parijse redactieburelen is geveegd. De interviews zijn toegankelijk geschreven en journalistiek gezien van hoog niveau. Prettige bijkomstigheid: de schrijvers weten waar ze het over hebben, de geïnterviewden worden serieus genomen.

Olivier Zahm richtte in 1992 Purple Prose op als tegenhanger van de glamourbladen in de jaren tachtig. Sinds een jaar of tien bestaat de kloeke variant Purple Fashion Magazine. Als hoofdredacteur geeft Zahm het goede voorbeeld door in elk nummer een bekende persoonlijkheid te interviewen. Een van de hoogtepunten is een gesprek met Bernard-Henri Lévi. Liefst achttien pagina’s vragen en prikkelende antwoorden van de beroemde Franse filosoof-schrijver. PFM is een blad waar je het liefst meteen voor zou willen gaan schrijven.

Olivier Zahm

De uitgave van winter 2011/2012 bevat onder meer interviews met  avantgardefilmer Kenneth Anger, alleskunner David Lynch, electronicaband Salem, de 100-jarige Japanse regisseur Kaneto Shindo en een openhartige Mick Fleetwood, drummer van Fleetwood Mac. Van modereportages is nauwelijks sprake. De fotoshoots hellen net over de grens van de goede smaak; ze houden het midden tussen mode-, porno en kunst. Toch gaan niet zelden bekende actrices en modellen uit de kleren voor huisfotograaf Terry Richardson. Zijn foto’s zijn typisch voor PFM: ranzig, laagdrempelig en nieuwsgierigmakend. PFM is een blad waar je het liefst meteen voor zou willen gaan fotograferen. Of poseren.

Telkens lees je die gelaagde mix van tegencultuur, museale kunst, cult en arrivés. Volgens Zahm “een magazine dat je het gevoel moet geven wat nieuw is en wat leeft”. Dat hebben meer mensen in de gaten. Oude nummers kosten op eBay tussen de honderd en tweehonderd dollar. Gewild is ook de bijlage die bij elk nummer zit. Een fotografisch dagboek voor  kunstenaars. Zo maakte Sonic Youthgitarist Thurston Moore een mooi collageboekje met foto’s uit zijn persoonlijke archief.

Dat interview met Kenneth Anger begint trouwens als volgt:
“Anger is extremely private and difficult to pin-down for an interview. I met him on Hollywood Boulevard at Musso & Frank Grill, Hollywood’s oldest restaurant. He arrived dressed in a Valentino suit, a gift from the designer, and ordered chicken pot pie.”

http://purple.fr/

Purple Fashion Magazine. Prijs 20 euro. Verschijnt halfjaarlijks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s