Artefacts uit de jaren ’80: boeken, cassettes, radio, muziek

De jaren tachtig staan al een tijdje opnieuw in de belangstelling en worden lekker overgeromantiseerd. Zij die er bij waren weten wel beter. Het zo vaak geroemde underground muziekblad Vinyl was inderdaad een tijdlang meer toonaangevend dan OOR, maar eindigde uiteindelijk in een ordinair kappersblaadje (Adam Curry op de omslag!)

Een willekeurige greep uit persoonlijke artefacts uit de jaren tachtig:

Bovenste foto van links naar rechts: VHS videoband, vinylsingle van Cabaret Voltaire-Seconds Too Late (1980), boek RESearch (1983), boek What The Songs Looked Like/Talking Heads (1987), boek Tape Delay-Charles Neal (1987), boek Eerste Nederlandse Popencyclopedie OOR (1981), cassetteboek Film Noir American Style (Ding Dong NL 1984), boek en cassette Ritual Magnetic North (Touch 1985), cassette in eigen beheer van de Heerlense band Fraai The Fraai (1987), button Talking Heads, entreekaartje Pinkpop (1983), boek International Discography Of The New Wave (1983), magazine Vinyl nr 13 met flexidisc (1982), magazine Vinyl nr 4 (1981), radioprogrammagids VPRO’s Spleen (1983), boek RESearch (1982).

Het boek Tape Delay bevat uitstekende interviews met de relevante undergroundacts van dat moment (o.a. Coil, Einstürzende Neubauten, Swans, Lydia Lynch, Foetus e.v.a.). What The Songs Looked Like is een grafisch eerbetoon aan de songs van Talking Heads door kunstenaars als Keith Haring, Jean Michel Basquiat e.a.

Eveneens de moeite waard is het kunstboek Ritual: Magnetic North inclusief cassette met bijdragen van o.a. The Residents, Gilbert & George. Dé bijbel voor opzoek- en weetjesfreaks is het meer dan 700 pagina’s tellende International Discography Of The New Wave, met duizenden afbeeldingen en discografieën van alle, maar dan ook ALLE new wave, punk avantgardeplaten verschenen tot 1983.

Begin jaren tachtig luisterde ik elke zondagmiddag naar het VPRO radioprogramma Spleen, dat werd uitgezonden op wat toen nog Hilversum 3 heette. Zondagmiddag! Twee uur lang zware kost, want voor mij toen volstrekt onbekende experimentele en obscure muziekjes. Ik wist niet wat ik hoorde. Gelukkig had ik een abonnement op het programmaformulier dat ik wekelijks kreeg toegestuurd. Misschien is dankzij dit programma mijn interesse voor muziek die afwijkt van het gangbare aangewakkerd. De knullige presentatie van Ignit van Kasteren (wat is er van haar geworden?) nam je op de koop toe.

Zij was ook verbonden aan het cassettelabel Ding Dong. Een van de mooiste en tegenwoordig meest begeerde uitgaven uit de jaren tachtig is de dubbelcassette in doosje- en-boekje Film Noir American Style. De eerbetonen aan de Amerikaanse film waren afkomstig door de usual suspects van toen, waaronder, achteraf gezien, een bijzondere verrassing: ene Vincent Gallo. Tegenwoordig gevierd cult-regisseur en acteur.

2 gedachtes over “Artefacts uit de jaren ’80: boeken, cassettes, radio, muziek

  1. Leuke compilatie van materiaal Harry; zou vaker op deze manier gedaan moeten worden. Brengt in één blik de sfeer van de jaren 80 terug. Dat Pinkpop kaartje heb ik ook nog ergens ingeplakt en ik heb nog steeds al die Spleen magazines, die simultaan met de uitzending, uitgebracht werden,

  2. Tjonge… Ignit op de ‘vroege’ zondag… ik werd graag met ‘r wakker!
    Heb nog talloze cassettebandjes liggen van die zondagmiddag-uitzendingen o.m. met een Tuxedomoon-concert in het Rotterdamse Hal4. Die Film Noir-teepjes heb ik ook, toch nog maar ’s draaien (dat wil zeggen: als ze het nog doen…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s