Mambo Jambo: Fear And Loathing in Asunción, Paraguay

de schrijver en zijn vriendin (foto: Carlos Bittar)

Waar hij ook komt, overal ziet schrijverjournalist Arthur van Amerongen tegenstand, zelfs als er geen tegenstand is en hij nergens komt. Dat laatste valt gelukkig reuze mee. Ongedurig als hij is reist hij heel wat af in Mambo Jambo, een egodocument in boekvorm. Van Amerongen klaagt en ouwehoert er soms flink op los. Wanneer hij zijn frustraties en boosheid de vrije loop laat, en dat gebeurt nogal eens, moet alles in zijn nabije omgeving het ontgelden. Onderweg gedraagt hij zich als de enorme klootzak die hij natuurlijk graag wil zijn, maar observerend ziet hij al snel dat de mensen om hem heen nog grotere klootzakken zijn. Dit is geen boek, dit is een delirium.

Mambo Jambo mixt een verhalende documentaire met een antropologische studie over hoe in een Zuid Amerikaans land te overleven in weerwil van drankverslaving, herinneringen aan zijn overleden moeder en een helse knipperlichtrelatie. Zo’n boek dus dat geschreven moést worden. De gelouterde journalist en oorlogscorrespondent Van Amerongen publiceerde in bekende bladen en won in 2006 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

Wie Mambo Jambo aandurft moet zich ontvankelijk tonen voor een burleske zuipodyssee. Dan kan het zomaar gebeuren dat je door Van Amerongens pakkende schrijfstijl wordt meegesleurd hoe hij zich door een oerwoud van zelfbeklag en frustraties een weg kapt die alleen hij kan begaan. Dat dat oerwoud volzit met nog meer al dan niet zelfgecreëerde demonen maakt het nog spannender. De lezer komt op plekken waar hij nooit geweest is, waar hij eigenlijk liever niet had willen komen, waar hij niet eens dood aangetroffen had willen worden. Fear And Loathing In Asunción, Paraguay.

Van Amerongen schrijft zoals het een notoire alcoholgebruiker betaamt: mateloos en zonder remmingen. Te pas en te onpas benadrukt hij zijn eigen misère. De schrijver had in zijn verteltrant wellicht iets meer relativering en humor kunnen aanwenden. Al was het maar om bij de lezer een gevoel van herkenning teweeg te brengen. Toch krijg je gaandeweg een zwak voor de draufgänger Van Amerongen en zijn boek. Of anders wel voor zijn vriendin Carmen (in het echt heet ze Paula), die het bewonderenswaardig lang met hem uithoudt. Mambo Jambo is een bijzonder kleinood over niet één maar twee levenskunstenaars.

Mambo Jambo (Van Nijgh en Ditmar, 2012)

Een gedachte over “Mambo Jambo: Fear And Loathing in Asunción, Paraguay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s