De geniale gekte van Gonjasufi

Door je moeder vlak voor het eten naar binnen worden geroepen terwijl je buiten aan het spelen bent is een ding. Vervelender is dat ze je naam zo hard roept dat je vriendjes geschrokken opkijken, behalve jij. Jij kent die naam als geen ander. Het is je voornaam maar eraan wennen zul je nooit. “Sumach!”

Er moet een moment in het leven van de kleine Sumach (spreek uit soematsj) zijn geweest dat hij dacht: zo gauw ik volwassen ben ga ik lekker muziek maken en noem mezelf naar iets dat dichter bij me past. Weg met die rare achternaam ook. Wie heet nou Sumach Ecks? Eerst probeerde hij het met Randy Johnson, maar dat klonk toch iets te gewoon, te blank. Zeker voor iemand wiens moeder Mexicaans is en vader Ethiopisch. Toch was het zijn moeder die voor hem zijn eerste rapplaat kocht.

Vanwege de sticker ‘explicit lyrics’ op de hoes kon hij N.W.A.’s Straight Outta Compton zelf niet aanschaffen. De eerste bron van inspiratie was geboren. Daarna kwam andere muziek. Jimi Hendrix. Bob Marley. Sumach zocht zijn toevlucht tot de mystieke kant van de islam, “meer het onzichtbare dan het zichtbare deel”. Het toenemende gebruik van stimulerende middelen deed de rest. “Het gebruik van dope bracht de zaak in balans”.

Maar verrassend en opzienbarend is het album waarmee hij in 2010 zijn naam vestigt. A Sufi And A Killer. Zo’n debuut waar menigeen van droomt, dat ongetwijfeld als cultklassieker de boeken zal ingaan. Gemaakt door de artiest Gonjasufi. Achter de collages die pop-, dance- en etnische muziek als in een hallucinatie samenvoegen, hoor je na verloop van tijd heuse songs schuilgaan. Er gebeurt zoveel ineens dat je als luisteraar begrip kunt opbrengen voor het feit dat Gonjasufi meer tijd besteedde aan het mixen dan aan het opnemen. De veelheid aan afwisselende invloeden en stemmingen geven de nummers iets bedwelmends. Gonjasufi prikkelt, wrijft en schuurt. Dus ook de gekte ligt op de loer. Als geheel is het album sterker dan de nummers afzonderlijk. Zijn muziek gedijt dan ook het beste in de studio. Eigenlijk klinkt het zoals zijn beeldenmix op tumblr:  Gonjasufi.tumblr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s