Kuepers Art moderne kunst tussen klapdeuren en kantine

Het is even zoeken tussen de ‘blokkendozen’ van het voormalige CBS-gebouw in Heerlen. Na de verhuizing van de kantoormedewerkers kreeg het pand een nieuwe bestemming en een andere naam. Behalve het stadstuinbouwproject en mogelijk een nieuw mijnmuseum, is in het kolossale Carbon6, galerie Kuepers Art gevestigd. Hoezo leegstaande panden in Heerlen? Op de plek waar ooit de mijnschoorsteen Lange Jan uittorende, is men vast begonnen. Moderne kunst tussen klapdeuren en kantine.

Vanaf de drukke verkeersader Kloosterstraat valt niet te zien dat er binnen in het complex een kunstgalerie zit. Wie de moeite neemt naar de binnenplaats te lopen weet zich omringd door hoogbouw met honderden kleine ramen. Een draaideur biedt toegang tot de galerie van Leonie Kuepers. Ze windt er verder geen doekjes om. Kuepers wil alles laten zien zoals het is achtergelaten. De kunstwerken van haar eerste expo hangen aan betonnen muren in ruw houten bekisting. Gewoon naast de bordjes voor de nooduitgang of de richting naar het toilet. Kunst naast klapdeuren. Kantinewagentjes staan nog achter de toonbank, alsof het kantoorpersoneel elk moment kan aanschuiven voor de middagpauze.

Ondanks haar jonge leeftijd van vijfentwintig mag Kuepers zich galerist noemen. En kunsthistorica. Ervaring deed ze op in galerieën in onder meer de Randstad. Heerlen mag nu meeprofiteren van haar kennis en liefde voor de kunst. “De stad is een interessante broedplaats voor kunst en cultuur,” beweert de van oorsprong Roermondse. “Heerlen kent een roerige geschiedenis, waar tegelijkertijd nog veel open ligt om door creatieve personen ingevuld te worden. De centrale ligging binnen de Euregio brengt een internationale oriëntatie met zich mee die noodzakelijk is voor de kunstsector. Heerlen is een spannende plek. De komende jaren gaat de stad zich manifesteren op allerlei gebieden, waaronder cultuur.”

Wanneer je met je neus dicht bij een van de enorme doeken staat van Arlaque de Clerque, ruik je de indringende geur van verf. In vette lagen over- en langselkaar gesmeerd. Tegenover een nogal bedachtzame vlakverdeling op de kleinere doeken, zijn er de immense canvassen waarop een dwingende, primitieve directheid plaatsvindt. Dan komen de vormen in beweging, wordt abstract niet afstandelijk. De industriële omgeving waarin ze hangen valt opeens in het niet.

In het werk van Raquel Rodrigo Iglesias is intimiteit het toverwoord. Slechts een deel van een lichaam wordt getoond; hoofden met de ogen geloken. De kunstenaar laat zien wat gezien mag worden. Mensen weggerukt uit een nachtmerrie-achtige cartoon. Ze worden afgebeeld op geteerde zeildoeken; materiaal waar normaal gesproken scheepsluiken en dekladingen mee worden afgedekt.

Kuepers Art wil zich met name richten op kunst uit de Euregio, op jong talent. Schilderijen, videokunst, installaties. “Ik hou heel erg van het ambachtelijke, niet zozeer van conceptuele kunst waarbij je een dik boek nodig hebt om het te begrijpen.” Behalve exposities organiseert ze Pollock workshops. Hiermee verwijst ze naar de schildertechniek van Jackson Pollock die bekend werd met het zogenaamde ‘action painting’. Samen met een kunstenaar kunnen geïnteresseerden schilderijen of meubelstukken bewerken volgens de techniek van de Amerikaanse expressionist. Druppelen, smijten en spatten met verf. Niet in het wilde weg, eerder weloverwogen.

Een galerie wil natuurlijk graag kunst verkopen. De prijzen van de tentoongestelde doeken variëren in prijs van achttienhonderd tot ruim zesduizend euro. Kuepers vindt het onverstandig dat ze bij het bepalen van de prijs rekening zou moeten houden met de economische crisis: “Wat je niet moet doen is kunst in de uitverkoop gooien. Als er ergens géén crisis is, is het wel in de kunstwereld”.

Underneath My Skin – Arlaque de Clerque en Raquel Rodrigo Iglesias (Kuepers Art, Carbon6, Heerlen, t/m 8 november 2012)

(eerder gepubliceerd op Zwart Goud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s