Peacekeeper bus van Heerlen naar Aken in grimmige ‘thriller’ van vier minuten

vdU3B9scyz

Wat is werkelijkheid en wat niet? De media weten er wel raad mee. Nieuwsprogramma’s laten beelden zien waarvan zij wíllen dat je ze ziet. Omdat de beelden vooraf zijn gefilterd nemen de media al dan niet bewust een standpunt in. Ook kunstenaar Edwin Zwakman gebruikt de kracht van de manipulatie met behulp van beelden en montage. In de binnenstad van Heerlen volgde hij een fictieve passagiersbus van de Verenigde Naties, inclusief UN-logo.

Voertuigen met hulpgoederen van de UN komen meestal voor in oorlogsgebieden waar men de vrede probeert te handhaven. De UN geeft een gevoel van vertrouwen. Zwakman stelt echter de vraagt: wie bepaalt welk voertuig en uit welk land tot symbool voor wereldorde mag worden?

Met dit uitgangspunt ging hij aan de slag. Zwakman filmde vanaf de straat, vanuit een helikopter en achtervolgende auto. Het inzoomende camerawerk en de dynamische montage doen denken aan een grimmige thriller waarvan de ontknoping in het ongewisse blijft. Niet alleen de beeldmontage, ook de mix van straatgeluiden en de ronkende motor van de helikopter dragen bij aan de beklemmende sfeer. Peacekeper, zoals de film heet, zou door zijn documentaire-achtige aanpak een verslag kunnen zijn van een oorlogsgebied.

De bus rijdt in volle vaart over de grens in de richting van Aken. Zwakman koos voor de bestaande buslijn 44, die het openbaar vervoer verzorgt tussen Heerlen en de Duitse stad. Maar wie worden in deze UN-bus in allerijl over de grens gezet? Vluchtelingen? Terroristen? Bekijk hier de film.

PEACEKEEPER from peacekeeper on Vimeo.

(De film is tevens te zien in het Heerlense kunstencentrum Signe, als onderdeel van meervoudige exposities die in 2012 rond de stad plaatsvonden. Kunstenaars, ontwerpers, architecten en wetenschappers werden het afgelopen jaar uitgenodigd te reflecteren op identiteit, maakbaarheid en emotionele binding en beleving van de stad)

Peacekeeper – Edwin Zwakman (kUS, Heerlen, t/m december 2012)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s