Onvergelijkbaar optreden door explosief Atari Teenage Riot

atr

Je zag ze in diverse soorten en kleuren. Gele, rode, partyplugs en andere oordopjes. Zonder was er geen doorkomen aan. Niet dat het concert van Atari Teenage Riot een beproeving was. De hedendaagse concertganger is wel wat gewend qua decibellen, maar de trillingen die het Duitse trio voortbracht, zullen de bierglazen op de tap minstens enkele millimeters hebben doen verplaatsen. Aanleg voor epilepsie moest je ook al niet hebben.

Want wie het volume wist te trotseren mocht vervolgens de mitraillerende stroboscooplichten op zijn netvlies verwerken. Het was veel, het was hard, maar het was vooral indrukwekkend. Sterkste troef van ATR blijft natuurlijk de muziek. Sinds de groep begin jaren negentig met zijn revolutionaire mix van punk en techno binnenviel als de spreekwoordelijke bom, geldt ATR als enorm invloedrijk. Wat snel duidelijk wordt tijdens het optreden is dat het explosieve live meer tot zijn recht komt dan op plaat. Binnen enkele minuten verandert het midden van de Heerlense Nieuwe Nor in een moshpit, fotografen zoeken een goed heenkomen.

Alec Empire, Rowdy Superstar en Nic Endo, beschilderd met krijgshaftige strepen op de wang, nemen op het podium beurtelings plaats achter de knoppen van het mengpaneel en effectapparatuur. Per microfoon worden kreten gescandeerd bij de volstrekt unieke mix van alles wat lange tijd muzikaal ongewenst was. Want dat is wat ATR bijzonder maakt. Dat men muzikale genres aaneen rijgt die bij het ontstaan met de nek werden aangekeken en jaren nodig hadden om serieus genomen te worden. Punk, metal, techno, house, drum ‘n’ bass.

Knap hoe de Berlijners daar een eigen draai aan geven, digital hardcore genaamd, waarvan de impact op het podium ronduit rücksichtslos is. Muziek die zich op meerdere niveaus afspeelt bovendien. De dance-invloeden en beats bezitten een zekere toegankelijkheid. Tegelijkertijd wordt deze open mix ondermijnd door unheimisch verklankte stukjes noise die het geluid net dat extra ruige randje geven. Het complete oeuvre van de band bestaat feitelijk uit tegen- en overelkaar schurende avant-garde met dubbelzinnig ‘amusement’. Een gevarieerd inkijkje van dat oeuvre kreeg de bezoeker gedurende anderhalf uur voorgeschoteld.

Alec Empire, bandleider, oprichter en ter plekke zelfverklaard “motherfucking destroyer”, groeide uit tot een man met een missie. En met een vraag. Is This Hyperreal? scandeerde hij met sterk vervormde stem. Schijnwerper in de rug, net niet het publiek induikend, voor even klonk slechts ruis uit de luidsprekers (de opluchting in de zaal was voelbaar), optrekkende rook op het podium. Onvergetelijk moment tijdens een onvergelijkbaar en geweldig optreden. En opeens die andere toegift: Start The Riot!

Atari Teenage Riot (De Nieuwe Nor, Heerlen, 22-12-2012)

(eerder gepubliceerd op Zwartgoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s