Solide optreden Eels in Limburgzaal Heerlen

e1

Blijkbaar was het de band Eels goed bevallen in Heerlen. Bijna twee jaar geleden verzorgden de Amerikanen een opvallend en onvergetelijk optreden in het Parkstad Theater. Mede aanleiding voor de terugkeer: het onlangs verschenen tiende album Wonderful, Glorious. Een voor Eelsbegrippen degelijk en weinig excentriek album. Een groot deel ervan werd gespeeld in de niettemin stijf uitverkochte Limburgzaal.

Wie ruim voor aanvang de zaal inliep was getuige van twee opmerkelijke voorprogramma’s: ene Puddles, vermomd als clown, zong sentimentele liefdesballades waarbij vooral zijn panoramische stembereik opviel. Dat laatste ging ook op voor de frêle Nicole Atkins. Per sologitaar deden haar liedjes het opvallend goed, zonder versiering van een bandbezetting; spartaans en doeltreffend. De orkestrale versies van haar debuutalbum Neptune City werden amper gemist. Knap.

Wie Eels zegt, zegt natuurlijk Mark Everett. Maar de inbreng van zijn rechterhand The Chet wordt steeds groter zo bleek uit het optreden waarbij een groot deel van de nieuwe songs werd samengevoegd met bekend materiaal. De goedlachse gitarist vulde aan en nam de leiding over zonder dat hij daadwerkelijk op de voorgrond trad. Dat hij inmiddels tien jaar tourmaatjes is met Everett was aanleiding voor de act van het ter plekke gesloten ‘huwelijk’ tussen de heren. “Ik wil”, hoorden we ze roepen. “That was almost homo-erotic”, lachte Everett. Bij Eels zit het gif in de teksten, die haaks staan op de gestroomlijnde melodieën van de zonder uitzondering pakkende songs. Heeft Everett enkele dagen voor zijn vijftigste verjaardag alle demonen definitief van zich afgeschud? Na de soms erg zwaarmoedige albums uit het verleden, voelt hij zich Kinda Fuzzy, maar waarschuwt: “don’t mess with me, I’m up for the fight”.

Strijdvaardigheid verpakt in pretnummers en een enkele mineurballade. Dat het publiek niet voor teksten naar een concert gaat weten Eels ook wel. Was de band tijdens het vorige bezoek een daverende soulrevue met blazers, nu volstond een solide maar subtiel rockgeluid. Dat gaf aan het optreden eigenlijk iets onspectaculairs. Tijdens een van de drie concerten enkele dagen eerder in Paradiso, lieten de bezonnebrilde bandleden, gekleed in Adidas trainingspakken, nog nachtclubdanseressen tijdens de toegiften opdraven. Everett wierp plakken stroopwafels de zaal in.

Niets van dit alles in Heerlen. In anderhalf uur deed Eels gewoon haar ding. Niets meer, niets minder. De band leunde op de tijdloze klasse van de songs uit verleden en heden die, het zij nog maar eens gezegd, live én in vlammende gitaarsnit zonder uitzondering geweldig goed tot hun recht kwamen. Dat gold voor de huisvlijtopnamen van sommige vroegere songs en voor de covers: een ingekort Oh Well van Fleetwood Mac en de Small Facesklassieker Itchycoo Park. Aan de stemming lag het niet, het publiek had er zin in, en toch wilde het maar geen écht spectaculaire avond worden.

Gebaren, grappen en knuffels met de bandleden waren duidelijk ingestudeerd (bekijk de concertfilmpjes op YouTube maar eens). Net als het door de roadies quasi afbreken van het podium tijdens de laatste, onverwachte toegift, toen de helft van het publiek al in de garderobe stond. Best een komisch gezicht. Spelen in het volle zaallicht, tussen de af en aan sukkelende roadies, gekleed in iets minder kekke trainingsoutfit dan de band. Everett met sambabal in de aanslag, punknummertje Go Eels! er overheen. Feestje dat eindelijk losging. En? Niet op maar vlak voor het podium drie wulps glunderende dames met stevige Eelsplakker op de bovenarm. Klaar voor de afterparty?

Eels, Nicole Atkins, Puddles (Parkstad Limburg Theaters, Heerlen, 4 april 2013)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s