Bezwerende klanken: Captain Beefheart’s The Magic Band in Heerlen

1017344_514979865222799_1863975538_n

Natuurlijk, het zit niet helemaal lekker. De gedachte aan een optreden van The Magic Band zonder Captain Beefheart voelt toch een beetje als douchen met je sokken aan. De muziek begon immers bij de onuitputtelijke ideeënrijkdom van hun excentrieke zanger. Een kakelbonte mix van rock, blues en jazz, liefst zo schots en scheef mogelijk uitgevoerd. Daar overheen een stem die klonk als een roestige betonmolen.

Captain Beefheart overleed op 17 december 2010 maar was eigenlijk sinds beginjaren tachtig niet meer actief onder zijn artiestennaam. Als Don van Vliet gaf hij tot zijn dood een serieuze draai aan zijn ambacht als beeldend kunstenaar. Vanuit historisch perspectief biedt een concert van The Magic Band de gelegenheid om te horen hoe de muzikale erfenis sindsdien wordt aangepakt. Eind november treden ze op in De Nieuwe Nor in Heerlen.

Drie van de vijf bandleden werkten immers nauw samen met Beefheart. Neem John ‘Drumbo’ French, toen drummer, nu zanger. Hij had de ondankbare taak de ideeën van zijn voormalige werkgever tot muzikale noten te transformeren. Dat een en ander niet altijd even vlekkeloos verliep beschrijft hij in zijn lijvige boek Through The Eyes Of Magic.

Of zoals gitarist Denny Walley, eveneens van de partij, zich herinnert: “Don floot een deuntje of gaf een verbale beschrijving van de emotie die hij probeerde te vangen. Het was een fantastische ervaring. Zonder John French, die me hielp met aantal van de obscure passages op gitaar, had ik die muziek nooit zelf kunnen bedenken.”

Bassist Mark Boston, bijnaam Rockette Morton, werd als jong ventje door Beefheart flink achter de vodden aan gezeten tijdens de maandenlange repetities voor het album Trout Mask Replica. Best bijzonder dus dat French en Boston, eind jaren zestig betrokken bij de totstandkoming van die beruchte plaat, nu samen op een podium staan.

Captain Beefheart & the Magic Band in 1969
Walley raakt trouwens een belangrijk punt. Beefheart heeft nooit openlijk toegegeven dat hij veel te danken had aan zijn overigens per bijna elk album wisselende begeleidingsband. Hij eigende zich simpelweg alle credits toe, ondanks dat ‘componeren’ voor hem niet veel meer inhield dan het smijten van een asbak door de studio, voorzien van de uitroep: speel dat geluid na! Zonder Beefheart waren de leden van The Magic Band vast nooit zulke rare, ontoegankelijke muziek gaan maken; mét hem werd het beste in de Magic Bandleden naar boven gehaald doordat ze technische hoogstandjes wisten om te zetten in muzikale vondsten.

The Magic Band is een omgekeerde tijdmachine; het verleden in het heden en omgekeerd. The Past Sure Is Tense, om een van de songtitels te citeren. Want ja, die teksten, noem het cryptische absurditeiten, kwamen natuurlijk ook uit de koker van de man die op 15 januari 1941 geboren werd als Don Glen Vliet. Inderdaad, nakomeling van Nederlandse immigranten.

Deze ‘ouwe lullen band’ wil zijn muzikale gelijk halen en de legende voortzetten. Niks mis mee. Dat zou zomaar uiteenlopende bezoekers kunnen opleveren. Zij die de muzikale geschiedenis eens van dichtbij willen horen en zien; nieuwsgierige jongeren die benieuwd zijn naar de tegendraadse muziek van destijds. Of de goedkeuring van dat ene selecte groepje dat erbij was toen The Magic Band, weliswaar in andere samenstelling, met Captain Beefheart in 1980 een concert gaf in de Stadsschouwburg van Sittard.

Helemaal afwezig is Captain Beefheart alias Don van Vliet overigens niet. In Aken, op luttele kilometers van de plek waar The Magic Band optreedt, hangt in museum Ludwig Forum een prachtig doek van hem: Dry Morning Wind That Jingle Like Fish Bones.

The Magic Band (De Nieuwe Nor Heerlen, 29 november 2013)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s