Fotoboek Lilith: een huis is nog geen thuis

Tubbing (2006)

Dat is wat Lilith óók laat zien in haar eerste grote overzichtscatalogus. Dat een huis nog geen thuis hoeft te zijn. Op de foto’s die ze maakte tussen 2006 en 2013 plaatst ze zichzelf in alledaagse en onalledaagse situaties. Voor wie er oog voor heeft zit de stilering vol kleine details. Vaker overheerst het gevoel, de emotie. Daarnaast zijn de beelden speels, ondeugend en prikkelend, maar ook controversieel en taboedoorbrekend. Haar werk vind je óf helemaal niks óf prachtig. Tot haar bewonderaars behoren advocaten, kunstpausen en bouwvakkers. Lilith (Henriette van Gasteren uit Reuver) wil meer tonen dan een tafereel dat huiselijk is: de schone schijn van de huiselijke geborgenheid.

Aldoende ontstaat een dialoog tussen het gevoel dat in haar werk zit en de emoties bij de toeschouwer. Met name vrouwen zullen zich herkennen in het maatschappelijke ‘rollenspel’ van moeder, echtgenote, huisvrouw en minnares. “Naar mijn mening is een foto goed als mensen erop reageren. Soms reageren ze heel sterk op mijn werk, hetzij in een positieve of een negatieve manier. Ik denk dat dat goed is. Mensen hebben het recht om dat te doen”.

Love Cage (2009)

Zoals gezegd is er de keerzijde. Een voorbeeld is een foto van een vrouw op de drempel van een donkere kamer, slechts gehuld in nachthemd. Ze staat voor een gordijn van plastic hartjes, de deur wagenwijd open. Gaat ze haar eerste liefdesnacht tegemoet? Wanneer je de teddybeer ziet die ze in haar handen heeft, wordt de dame een minderjarig meisje. Opeens wil je liever niet weten wat er staat te gebeuren in de slaapkamer.

Soms komen in de foto’s de beslommeringen van het dagelijkse leven voorbij. Telkens ironisch, komisch en verrassend beetgepakt. Knap dat je dat er allemaal in kunt stoppen. Neem die ene foto in de badkamer. De kunstenares op heterdaad betrapt. Onbevangen tussen voorbereiding en eindresultaat in een loepzuivere selfie; lang voordat de term gangbaar werd. De foto dateert van 2006.

A House Is Not A Home is rechtstreeks te bestellen bij de kunstenares: info@lilithlove.eu (prijs 39.50)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s