Nederlandse acteur Frank van Putten in The Wolf Of Wall Street: ‘Mijn karakter is een mens van vlees en bloed’

1534297_629126223819980_799798068_n

In Martin Scorsese’s daverende snuif-, sjoemel- en seksepos The Wolf Of Wall Street is ook een rolletje weggelegd voor de Nederlander Frank van Putten. Halverwege de drie uur durende Hollywoodproductie duikt hij op als assistent van een Zwitserse bankier. Het personage van Van Putten is de enige man in de film die niet met zijn neus in de cocaïne of een jongedame zit. Wel draagt hij het mooiste maatpak van allemaal. En maakt hij, in tegenstelling tot alle doorgesnoven types om hem heen, een beschaafde en gedistingeerde indruk. Schijn natuurlijk. In een ander shot zien we hem geobsedeerd achter een geldteller. De aandelenzwendel van de louche Wall Street firma Stratton Oakmont is zo uit de klauwen gelopen dat in allerijl koffers met cash naar een Zwitserse bank zijn vervoerd. Tijdens de onderhandeling over de transactie bevindt Van Putten zich in een kantoor met de voornaamste hoofdrolspelers, waaronder steracteur Leonardo DiCaprio.

Frank van Putten (1952) woont en werkt in Amerika, maar heeft een achtergrond in de theaterwereld. “Ik heb de regieopleiding gedaan aan de theaterschool in Amsterdam. Mijn beste herinnering daar was werken met Ton Lutz. Na afloop wilde ik meer leren over het acteren. Eind jaren zeventig ben ik toen naar New York gegaan om bij Stella Adler te studeren. Dat was een fantastische tijd. Stella Adler was een fenomenale invloed; zij heeft mij met open armen ontvangen, en me aangemoedigd als acteur.”

In contact met de makers van The Wolf Of Wall Street kwam hij via zijn agent. “Eerder had ik casting-director Meghan Rafferty ontmoet van Ellen Lewis Casting. Dat hielp.” Dat hijzelf geen tekst heeft in de film deert hem allerminst. Voor Van Putten speelde het feest zich voornamelijk af op de set tijdens de opnamen. “Dat was een geweldige belevenis. Scorsese is de onbetwiste meester, zonder zichtbare inspanning had hij alles volledig onder controle. Ik was in een scène met Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jean Dujardin en PJ Byrne. Iedereen was geconcentreerd met zijn werk, respectvol, geen ego’s. Scorsese gaf mij een aanwijzing: hij wilde van mij een contrast, dat ik een tegenwicht was tegen de ongebreidelde energie van de anderen. De scène werd gefilmd met vier verschillende camera-instellingen. De laatste camera-instelling die dag was op mij, maar alle acteurs speelden toen die scène weer opnieuw en ten volle uit.”

De filmmomenten met Van Putten suggereren opnamen in een zonovergoten Genève. Niets is minder waar. “Onze bankkantoren werden gebouwd in een studio in Brooklyn. De begroetingsscène in de lobby werd gefilmd op een locatie in Manhattan.” Wat vindt hij inhoudelijk van The Wolf Of Wall Street en zijn eigen bijdrage; een rustpunt te midden van de overdetop bacchanalen? “Van de film heb ik enorm genoten en veel gelachen. Ik zie ‘m als een catalogus van de dwaasheid van onze hoogste ambities. Leonardo is fantastisch. Mijn karakter is een mens van vlees en bloed: hij gelooft in de respectabiliteit van geld. Helaas blijkt dat illusoir. Geld hebben is niet een van de zeven deugden. Als acteur moet je dat met of zonder tekst kunnen zeggen.”

Had je ondanks je kleine rol voldoende contact met regisseur Martin Scorsese en je medespelers? “Vanaf het begin voelde ik mij deel uitmaken van de film. Dat is Scorsese. En ook Dicaprio. Hij zei tegen mij dat iedereen naar de rushes had gekeken waar ik het geld aan het tellen was in de bank. Dat moment kwam later in de trailer van de film. Aan ’t eind van mijn drie dagen zei Scorsese dat dit mijn laatste dag was en vroeg iedereen om mij applaus te geven. Onmogelijk om je iets beters te wensen!”

Tijdens de Oscaruitreikingen op 2 maart zal The Wolf Of Wall Street ongetwijfeld prijzen gaan binnenslepen. Voor Van Putten is er gewoon meer werk in het vooruitzicht. Nou ja, gewoon. Acteren in films en series die in ons land nog niet te zien zijn of nog in productie moeten. Van Putten: “Ik speel een nazicommandant in een internetserie, Small Miracles. In februari ben ik te zien een rol in I Dream Too Much, en als ‘the cleaner’ in Pick-Up, iemand die sporen wist voor een gangsterbende; dat zijn beide independentfilms. En ik speel een juwelier in The Knick, een tv-serie voor HBO, geregisseerd door Steven Soderbergh.”

(met dank aan Rebecca van Putten)

(eerder gepubliceerd door The Post Online, 17-1-2014)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s