Record Store Day 2014: cd is die dag een scheldwoord

RSD

Limburg viert volop de verjaardag van de vinylplaat. Op Record Store Day 19 april is het namelijk ook een feestje voor de gespecialiseerde platenwinkels. ‘Cd’ is die dag een scheldwoord. Met name Sounds pakt flink uit. In de Venlose zaak zijn er gratis concerten, de zogeheten instores. Ter promotie van de vinylschijfjes treden in het hele land Nederlandse en Belgische bands op. Sounds wist de toppers Triggerfinger en Blaudzun te strikken. Van eerstgenoemden verschijnt deze week een gloednieuw album. Omdat men een flinke toeloop verwacht mag je voor het Triggerfingeroptreden alleen binnen met een polsbandje om. Dat krijg je wanneer je een dag eerder bij Sounds de nieuwe lp (of desnoods de cd) van de Belgische band aanschaft. Ook Satisfaction in Heerlen heeft een bekende naam binnengehaald. Singersongwriter Tim Knol is vanaf 15 uur te bewonderen voor de etalage van het pand aan de Oranje Nassaustraat. Althans wanneer het mooi weer is. ‘s Avonds treedt hij in zijn eentje op in het Parkstad Theater.

Record Store Day
(foto: Anita Hondong)

Net als vorig jaar krijgen vinylkopers een linnen draagtasje met daarin een gratis single. Dit keer is het eentje van de Afterpartees uit Horst. De jonge punkbeatband verzorgt trouwens om tien uur de aftrap van de Soundsinstores. In juni staan ze op Pinkpop. Het aanbod op Record Store Day is intussen duizelingwekkend. De liefhebber kan een keuze maken uit meer dan vijfhonderd verschillende platen. Een record. Welke titels en in welke aantallen ze op de toonbank liggen is nog onduidelijk. Dat maakt het natuurlijk wel spannend. Niet weten wat er later thuis op je draaitafel belandt. Net als in de tijd toen er nog geen internet was en je platen pas kon beoordelen door ze óf blind te kopen óf even snel vooraf in de winkel te beluisteren.

ZG RSD
(foto: Jeff Jaspar)

Jan van Monfort, mede-eigenaar van Music Machine in Sittard, merkt bij klanten in de aanloop van RSD een voorkeur voor een bijzondere uitgave van Bruce Springsteen. De mini lp American Beauty bevat vier niet eerder verschenen nummers die oorspronkelijk bedoeld waren voor het albumHigh Hopes. “Een goede tweede en daar ben ik heel blij mee, is de singlescompilatie van Dead Kennedys. Tot mijn plezier zijn het vooral jongeren rond de 25 die naar dit boxje vragen. Daar heb ik er extra veel van ingekocht. Verder probeer ik van de op Amerika gerichte lijst de ten inch van Black Angels te krijgen. Dat is toch een sterk opkomend bandje.” Dead Kennedys is een roemruchte hardcorepunkband, het in ons land nog niet zo bekende Black Angels maakt psychedelische jaren zestig rock.

BRUCE_AMERICAN_BEAUTY-500x500

Veel plaatjes verschijnen in een editie waarvan de oplage beperkt is. Soms zijn de hoezen of de vinylkleuren net even anders dan gebruikelijk. In zulke gevallen wil zo’n plastic schijfje nog weleens veranderen in zwart goud. Liefhebbers krijgen acuut last van slapeloze nachten of dollartekens in de ogen. Toch leert de praktijk dat veel platen soms maanden na Record Store Day nog regulier verkrijgbaar zijn. Wie echter helemaal zeker wil zijn moet vroeg opstaan. Sounds opent om al acht uur haar deuren, een uur eerder dan gewoonlijk op de zaterdag. Taferelen die zich onlangs voordeden bij de voorverkoop van Pinkpop  Rolling Stones, met rijen wachtenden de avond tevoren, worden niet verwacht. Een van de redenen om vinyl in huis te halen? Als je naar een plaat kijkt zie je in de groeven de muziek, als je naar een cd kijkt zie je alleen jezelf.

Bijzondere uitgaven c.q. hebbedingen waar veel belangstelling voor is:

David Bowie – Rock & Roll Suicide (uit de picture discserie)
Dead Kennedys – Original Singles Collection (doosjes met zeven singles en boekje)
Joy Division – An Ideal For Living (heruitgave van zeldzame 7” uit 1978)
Mastodon – Live At Brixton (concertregistratie in archetypische hoes)
Nirvana – Pennyroyal Tea (bevat twee songs die hun debuut maken op 7” vinyl)
Bruce Springsteen – American Beauty
Tame Impala – Versions (live opnamen)

Limburgse platenzaken die meedoen aan Record Store Day:

Sounds, Venlo
Music Machine, Sittard
Gong, Heerlen
Satisfaction, Heerlen
Vinilo, Maastricht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s