The Common Linnets: in Amerika verschijnen dit soort platen wekelijks

R-5680233-1399824286-9829

Het debuut van The Common Linnets, een duo bestaande uit Waylon en Ilse de Lange die onder deze naam meededen aan het Songfestival, werd opgenomen met diverse studiomuzikanten, onder andere in Nashville; zoals bekend de hoofdstad van de country. Desondanks is het niet de kwaliteitsplaat geworden die je zou mogen verwachten. Het album begint echter buitengewoon sterk. De eerste vijf songs zijn een stijlvolle countryvariant op Fleetwood Mac. Daarna valt opeens alles in duigen. Afgezaagde clichés nemen toe in teksten en muziek: “I wait by my window, but I wait for no one, I’m listening to your footsteps, but your footsteps never come”.

Plots krijgen de liedjes een hoog meezinggehalte, beginnen ze spontaan te jubelen of vrolijk te stampen. Geen moment meer dwingen ze je naar het puntje van je stoel, laat staan dat ze je een traantje laten wegpinken. Verdwenen zijn de tearjerkers met ingehouden snik en melancholie; toch een wezenlijk onderdeel van de plattelandsmuziek die country van oorsprong is. De zijig klinkende strijkers van het Metropole Orkest dragen evenmin bij aan verbetering. Meer kitsch dan country. Ilse DeLange probeert er nog iets van te maken, maar telkens wanneer ze vocaal gaat variëren, wordt de beperkte diepgang van haar stem enigszins bloot gelegd. Het lijkt wel of het gelegenheidsduo plaatsmaakt voor een soloalbum van de zangeres.

Op de hoes staat nergens een naam van een producer vermeld. Omdat de muziek in verschillende studio’s tot stand kwam, met meerdere muzikanten en technici, was iemand die onafhankelijk artistieke beslissingen durfde te nemen geen overbodige luxe geweest. En waarom zijn nogal wat nummers geschreven door liefst vijf, zes componisten? Mede-schrijver JB Meijers had zich best iets meer met de gang van zaken mogen bemoeien. Hij is immers een van de muzikale mannen achter het fraaie, karaktervolle debuut van Carice van Houten in 2012. Ondanks het verkoopsucces is het album van The Common Linnets een hoop kouwe drukte. In Amerika verschijnen dit soort platen wekelijks.

The Common Linnets – The Common Linnets (Universal/Music On Vinyl 2014)

(eerder gepubliceerd op The Post Online)

3 gedachtes over “The Common Linnets: in Amerika verschijnen dit soort platen wekelijks

 1. Ik geniet anders wel van het debuutalbum van The Common Linnets. Het is goed maar niet excellent. De variatie in nummers is groot, misschien zelfs iets te breed. Daar speelt altijd de gemiddelde Nederlandse muzieksmaak in mee. Te bang dan het een incrowd countryalbum is dat te ontoegankelijk is voor verkoop.
  En als u betere kwaliteit gewend bent adviseer mij dan maar een aantal artiesten van echte kwaliteit. Want wat in de Amerikaanse country hitlijsten momenteel staat spreekt mij totaal niet aan en het is vaker rockmuziek dan country. Ik heb de nummers 1 t/m 10 beluisterd en daar zitten geen door ons miskende nachtegaaltjes tussen. Kijk zelf maar:
  http://tasteofcountry.com/top-40-country-songs-may-2014/
  of
  http://www.billboard.com/charts/2014-05-10/country-songs

  Wat betreft tearjerkers en ingehouden snik ben ik het ook al niet met u eens. Het laatste nummer Love Goes On heeft Ilse de Lange speciaal voor haar overleden vader geschreven. Een nuchtere Hollandse versie, maar het is wel een tearjerker.
  Qua beperkte diepgang van Ilse’s stem ben ik het wel met u eens, ze is beperkt en kan niet alles. Maar een Dolly Parton zingt toch ook haar hits als “Jolene” in één toonsoort? Waylon kan wel meerdere registers opentrekken. Onbekender maar naar mijn mening een betere zanger.

 2. Yep, Robert Plant en Alison Krauss zag ik al wat keren langskomen in de vergelijkingen vooraf aan het ESC om The Common Linnets te duiden. Helaas had ik de tijd niet om ze eens te beluisteren. Prachtige country! Vooral ‘Through The Morning Through Night’ is helemaal in de zelfde stijl als ons Hollandse duo.

  Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s