Gevarieerd aanbod dance en beats op Zomerparkfeest 2014

foto Jeroen Fiegen
foto Jeroen Fiegen

De komende editie van het Zomerparkfeest bevat net als voorgaande jaren een hoog en gevarieerd aanbod van dance-acts. Op het Julianapark in Venlo knalt het van de beats in allerlei muzikale kleuren en stromingen. De meeste namen zijn afkomstig uit landen die momenteel de toon aanvoeren in het wereldje: Engeland en Nederland. Van Andy Stott en Demdike Stare tot DJ Moortje.

Festivalmedewerker Guus Benders: “Wij willen nadrukkelijk nieuwe richtingen, stromingen en geluiden op onze podia bieden en de relevante festival-acts van het moment programmeren. Binnen het dance-gedeelte varieert het aanbod net zo als in de rest van de muziekprogrammering. Dus van bekend tot minder bekend en van commercieel tot avant-garde. Wij waren in het verleden ook het eerste festival in Limburg met dubstep en minimal.”

Demdike Stare

Een van de verrassingen is Demdike Stare. De muziek van Miles Whittaker en Sean Canty refereert niet onmiddellijk aan dance, maar is eerder een soort spooky trance. Rituele klanken die subtiel worden opgebouwd tot een mantra-achtige gelaagdheid, waarin ook invloeden uit niet-westerse muziek te horen zijn. Op plaat klinkt een en ander eerlijk gezegd tamelijk dunnetjes. Daarom zijn we vooral benieuwd hoe Demdike Stare live uitpakt. In video’s vergezellen ze hun muziek met fragmenten uit oude B-films.

Over variaties gesproken. Balancerend tussen noise en industrial, lees snoeihard en rauw, is de techno van Alistair Wells, beter bekend als Perc uit Londen. Daarentegen maakt zijn landgenoot Sam Binga een melange van jungle en dubstep, die op zijn minst hyperhectisch is te noemen. En met hectisch bedoelen we de tempowisselingen die hij genadeloos op de luisteraar afvuurt. Een stuk toegankelijker is de electropop met jaren tachtig sound van Thomas Azier. Mét hoog meezinggehalte. Eerder dit jaar verscheen het album Hylas van de in Berlijn wonende Nederlander, die overigens een bijdrage leverde aan het recente album van Stromae.

Andy Stott

Relatief chillen is het op de melancholieke dubtechno van Andy Stott. Niet toevallig worden sommige van zijn platen uitgebracht door het label waarop ook Demdike Stare zit. De releases op Modern Love zijn net even anders. Het is eigendom van het mailorderbedrijfje Boomkat uit Manchester, dat als specialisatie heeft het verspreiden van baldadige beats. Op zijn album Luxury Problems wisselt Stott vocale bijdragen van zijn pianolerares (!) af met klapwiekende beats, onrustige ambient en lawaaimomentjes. Een album dat de stemmingen en sferen verrassend herverdeelt. Volgens Pitchfork ‘the headphones album of the year’.

DJ Moortje

Veel scheelde het niet of DJ Moortje dreigde voorgoed in de vergetelheid te raken. Vijftig is hij intussen. Pionier zonder eigen Wikipediapagina. Hij wordt beschouwd als een van de eerste mix-dj’s en grondlegger van de uit de Antillen overgewaaide bubbling. Benaming voor een cluster van Jamaicaanse ritmes, hiphop en reggae die in een strak geproduceerde versnelling in- en over elkaar worden gelanceerd. DJ Moortje begon ermee eind jaren tachtig. In korte tijd werd hij zo populair dat andere dj’s hem soms letterlijk naar de vinylzaken volgden om te zien welke platen hij aanschafte.

Tegenwoordig is de bubblingsound in allerlei versies gemeengoed. O.a. Afrojack maakt er goede sier mee. DJ Moortje, opgegroeid in Curaçao, woont sinds kort weer in ons land. Hij wil nog een keer aan de bak om een jonge generatie te laten horen hoe dat ook alweer klonk, de oorspronkelijke bubbling. En of er op gedanst kan worden! Bubbling is tevens de naam voor het betere kontdansen of, in individuele gevallen, het uitbundig schudden van heupen en andere lichaamsdelen. Als zodanig van uitgebreide toelichting voorzien in een Wikipediahoofdstuk.

Zomerparkfeest (danceprogramma met o.a. Perc, Andy Stott, Dirtcaps, Khan, Thomas Azier, Demdike Stare, Sam Binga, Luisterwaar, De Rooie Neger, FeestDJRuud. Julianapark, Venlo, 14 t/m 17 augustus 2014)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Een gedachte over “Gevarieerd aanbod dance en beats op Zomerparkfeest 2014

  1. Erg leuk dat stukje over Moortje maar zijn legacy is nooit compleet als MC Pester en MC Pret niet genoemd worden, want als het over kont en heup schudden gaat zijn zij onontbeerlijk. Dat had je als reporter toch kunnen weten….. ;) Kijk even op deze link want dan krijg je het complete verhaal over het ontstaan van Bubbeling waarbij Moortje ook een rol heeft gespeeld.
    https://www.facebook.com/notes/mc-pester-de-bubbeling-master/mc-pester-aan-het-woordstruggeling/701189583264712
    http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME02/Bubbling_als_verborgen_protest.shtml
    Dus als je interesse hebt in het verhaal en je wilt er een groot stuk over schrijven dan kun je contact met mij opnemen. via email of facebook pagina. Met vriendelijke groeten, MCPester.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s