Museum Het Domein verdwijnt, opgeruimd staat netjes

Het-d

Het kleine Sittardse museum Het Domein gaat op in een groter geheel. Het Domein wordt als zodanig ondergedompeld in een cultuurbedrijf waarin creatief met borduren vermoedelijk het hoogst haalbare is. Maar de ontstane verontwaardiging over de sluiting is niet helemaal terecht. In feite heeft het museum zichzelf de das omgedaan.

Na gevarieerde en gedurfde tentoonstellingen met lokale, nationale en internationale talenten door (vorige) directeur Stijn Huijts, is het beleid binnen Het Domein de laatste jaren omgebogen tot de particuliere hobby van ‘conservator hedendaagse kunst’ Roel Arkesteijn. Ongehinderd mocht hij de programmering richten op kunst met een hardnekkig gehalte aan politiek en maatschappelijk engagement. Talentvolle kunstenaars uit Limburg werden nauwelijks nog benaderd om te exposeren.

In Het Domein heerste te lang de keuze van een platgewalst eenrichtingsverkeer waarin meer aandacht was voor het maatschappelijk engagement van (buitenlandse) kunstenaars dan voor de intrinsieke en artistieke kwaliteiten van een werk. Volgens het museum “hebben zij gemeen dat zij als antropologen kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen, zich door engagement laten leiden en een sterk onderzoekende houding aan de dag leggen. Door dergelijke kunstenaars te presenteren hoopt Museum Het Domein actief bij te dragen aan actuele discussies, het voeden van betrokkenheid en het ontwikkelen van eerlijke en duurzame alternatieven voor een positieve toekomst”.

Antropologen. Engagement. Duurzaam. Laat deze woorden even op u inwerken. Denk vervolgens aan kunst. Inderdaad, onverenigbaar. Het zijn de woorden van een dogmatische geloofskerk waarin bezoekers een eenrichtingsgevoel krijgen opgedrongen, uitgaand van de veronderstelling dat mensen en gedachten zich laten gelijkschakelen. De reden dat Het Domein dicht gaat ligt niet alleen aan bezuinigingen door de gemeente Sittard-Geleen. Zowel de kunstwereld als de actiegroep rond de wakker geschrokken babyboomers van de Vrienden van Het Domein, beseffen te laat dat Het Domein gewoon onvoldoende kwaliteit en draagvlak heeft gecreëerd voor een volwaardig autonoom bestaan. Een museum waar je als gemeente niet omheen kunt, waar je van af blijft. Een Stedelijk in het klein. Zo’n gemeente lacht om de amper 300 steunbetuigingen op de site van de Vrienden. Een museum is er niet alleen voor een select groepje fijnproevers. En wees eerlijk: wie van de moord en brand roependen heeft de afgelopen jaren Het Domein nog wel eens bezocht?

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s