Eigenzinnige waarnemingen van fotograaf Ed Templeton

ET
foto Ed Templeton

Ongewone foto’s van gewone mensen. Ogenblikken waarop je liever niet wordt gefotografeerd, of misschien net wel. Mensen zijn aan het werk, staren voor zich uit, lijken het geluk voorgoed kwijtgeraakt of er weer naar op zoek te gaan. Een jonge vrouw heeft zojuist een bloedende hoofdwond opgelopen. Ed Templeton toont zijn foto’s niet in hard zwart-wit maar in zacht grijs. Omdat het leven van alledag evenmin zwart wit is, maar zich afspeelt in een grijze zone waarin de meest ongrijpbare en spannende momenten plaatsvinden.

Die geven op hun beurt aanleiding tot de onuitgesproken gedachten die je krijgt bij het zien van zijn foto’s. Soms terloops gemaakt. Oogwenken tussen wat geweest is en wat mogelijk staat te gebeuren. Met dit verhalende karakter plaatst Templeton zich in een traditie van de rauwpoëtische straatbeelden van William Klein. Meer dan honderd impressies bevat het pas verschenen boek Wayward Cognitions. Een deel ervan is momenteel te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Halverwege de jaren negentig besluit Ed Templeton als professioneel skateboarder de levensstijl van zijn collega-beoefenaars vast te leggen. Intussen is hij uitgegroeid tot kunstenaar met wereldwijd exposities. Templeton illustreert onder meer skateboards die te koop zijn via zijn site Toy Machine. De vele kunstreizen brengen hem naar uiteenlopende plekken en mensen; van stad tot strand, van jong tot oud.

Templeton staat er bij, loopt erlangs of wacht net zo lang af tot het moment suprême. “Ik hou ervan om wat rond te hangen, mensen te observeren en wanneer iemand mij ook ziet, druk ik precies op het moment dat ze me opmerken af”. Toch weet je nooit goed waar je naar kijkt, of wat er gaande is. Geholpen door een spel met licht en schaduw, en de soms vreemde lichaamshouding en onderzoekende blik die de mensen aannemen, maakt het zijn werk spannend en raadselachtig.

Nog zoiets: Templeton vult niks in en geeft geen antwoorden. Zijn stijl is dat hij geen nadrukkelijke stijl nastreeft, waardoor de kijker ruimte krijgt voor een eigen interpretatie. “Resisting technology”, noemt Templeton zijn werkwijze. Bladerend door het boek met zijn aangenaam bescheiden vormgeving, is het net alsof er verschillende fotografen aan het werk zijn geweest.

Ed Templeton – Wayward Cognitions (Um Yeah Arts 2014)

Beating Around The Bush Episode #4 (met o.a. Ed Templeton, Jutta Koether, Zackary Drucker & Rhys Ernst, Aline Thomassen) Bonnefantenmuseum, Maastricht, t/m 8 februari 2015)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s