Jett Rebel live in Heerlen: rebel in bloemetjesjurk

Roel Janssen foto
(foto: Roel Janssen)

Als we een recente documentaire moeten geloven koestert Jett Rebel overdag de levensmotoriek van een stuiterballetje. Op het podium verandert de 23-jarige echter in een musicerende knalfuif, met verkleedpartijen. In de ogen van de fans vooraan het podium glinstert de verwachting naar hét poptalent van dit moment. Het podium is de Nieuwe Nor in Heerlen. Al maanden stijf uitverkocht. Net als de rest van Jett Rebel’s Tour d’Amour.

Ach ja, de liefde. Bij Jett Rebel gaat het dan over meisjes die aanwezig zijn in zijn leven en hoe daarmee om te gaan, of over meisjes die niet aanwezig zijn in zijn leven en hoe daarmee om te gaan. Soms begint een liedje wat aarzelend, snakkend naar meer. Dan, als een duvel uit een doosje, schiet Jett Rebel zo’n song en zichzelf te hulp met onverwachte zijpaadjes en melodieën, die hij zomaar uit de lucht lijkt te plukken, over het bolletje aait en fijn stampt met glamrock en fun(k)pop. Dartel en speels, immer verrassend inventief, onbevangen.

Vooral dat laatste. Alsof de muziek voor het eerst in de popgeschiedenis wordt gespeeld en toch als vanzelfsprekend in elkaar grijpt. Met dank aan de zeer, zeer groovy spelende band die Jett Rebel bij zich heeft. Live valt het trouwens best mee met al die invloeden die je telkens leest en we daarom niet nog eens gaan noemen. Wel noemen we Sugar, een van zijn mooiste nummers en vanavond een van de vele hoogtepunten.

Plots is er een kort uitstapje naar de blues. Jett Rebel op dubbelloops gitaar en hooggebolde vintage dameshoed op het bezwete hoofd. De rustmomenten maken eveneens indruk. Zoals enkele door de bandleden meerstemmig gezongen liedjes, waaronder Hurts So Nice. Jett Rebel hebben we intussen zien langskomen in kekke hemdjes en shirtjes, blote bast en zingend achter nietsvermoedende bezoekers op het balkon.

Maar waar het overigens opvallend gemêleerde publiek, jong tot middelbare leeftijd, schouder aan schouder in de kleine maar knusse zaal, zich na afloop het meest hoorbaar over verbaast, is de duur van het optreden. Drie uur! En niks ingelaste pauze of inzakmomentje. Dat Jett Rebel solo vanachter een harmonium, met band in een langdurig Tonight, heerlijke gekte stoppend in al die songs, dat deze rebel, tot slot in bloemetjesjurk, drie uur lang zo verdomde muzikaal is en blijft!

Jett Rebel (De Nieuwe Nor, Heerlen, 11 december 2014)

(eerder gepubliceerd op The Post Online en ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s