Debuut Afterpartees smaakt naar minder

Print

Naar dit album werd met de nodige verwachting uitgekeken. Afterpartees uit Horst geldt sinds eerste single First/Last als een meer dan beloftevol punkpopbandje. Uiteraard gaan de teksten via een op handen zijnde weltschmerz over meisjes en “het verdrinken van zelfingenomen singer-songwriters”.

Maar liefst tweemaal mag de band opdraven in De Minuut van De Wereld Draait Door. Bij elke gelegenheid draagt zanger Niek Nellen een t-shirt van zijn favoriete band; de albumhoes van de Ty Segall Band (2012), het logo van The Modern Lovers (1976). Garagepunk en popliedjes die ondanks een schijnbare argeloosheid flink in de gaten lopen. Zou zomaar eens van toepassing kunnen zijn op Afterpartees. Zou.

Omdat Nellen een zanger is zonder instrument, is hij verbaal nadrukkelijk aanwezig in ieder nummer. Van zijn stem en manier van zingen, brallerig en gevoelig, moet je houden. Wat opvalt is dat zijn medebandleden erg weinig speelruimte krijgen of nemen voor meer scherpte, diepte en venijn als tegenwicht. Bijna fnuikend voor een album met songs die beslist sterk zijn, maar tijdens de tweede helft als meer van hetzelfde gaan klinken. Nellen is dan al aardig op de zenuwen aan het werken.

Hoop je bij beginnende bandjes niet op allesverzengende sturm und drang? Op knallen en sprankelen? Eigenlijk kleeft aan Afterpartees een overdreven hang naar nostalgie, waarvan de muzikale uitvoering net iets te vaak doet denken aan de band der brave huisvaders The Hold Steady. Jammer genoeg sluit de oerdegelijke studioproductie zich hier bij aan.

Zul je net zien. Meestal debuteren punkpopbandjes met een artistiekerige bandfoto op de hoes. Zo niet Afterpartees. De keuze voor een non-descript gedrocht dat ons keihard aanstaart, typeert het in aanleg dwarse karakter van de band. Vooralsnog bevindt deze zich alleen aan de buitenkant.

Afterpartees – Glitter Lizard (Excelsior 2015)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud en The Post Online)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s