Tefaf 2015: van ruimtevaart tot zoutzakken

20150313_123625

Dat het volgens recent onderzoek goed gaat met de kunstverkoop was duidelijk te merken op de openingsdag van de Tefaf. Krioelende drukte in gangen en galerieën, lange rijen bij de ingang van eetgelegenheden. Onder de bezoekers klonk allesbehalve het Nederlands als voertaal op de internationale kunstbeurs.

“De kunstmarkt bereikte zijn hoogste recordniveau ooit. Het blijft een sterk gepolariseerde markt, met een relatief klein aantal kunstenaars, kopers en verkopers die goed zijn voor een groot deel van de waarde”. Aldus cultuureconoom Clare McAndrew. Ze onderzoekt jaarlijks in opdracht van de Tefaf de wereldwijde kunstverkopen. Toch ziet ze ook een lichte verandering. Met name de groei van online verkoop toont volgens haar een toenemend aandeel in de goedkopere prijsklasse. Het is met name de naoorlogse en hedendaagse kunst die het goed blijft doen.

Maar hoe als liefhebber en niet als koper wegwijs te worden in het immense aanbod van bijna 30.000 kunstwerken: van een evangelieboek uit 980 tot honderden antieke parfumflesjes; prachtige Picasso’s; opvallend veel Warhols; een handvol Basquiats; foto’s van Irving Penn; een schilderij (!) van Jeff Koons. Het maken van ontdekkingen is een van dé uitdagingen tijdens de rondgang door de Tefaf die met gemak enkele uren in beslag neemt.

Peter Klasen is zo’n ontdekking. De Duitse kunstenaar wordt gerekend tot Le Nouvelle Figuration, de Europese tegenhanger van de Pop Art. De stijl op drie getoonde doeken van Klasen (1935) is zonder verdere opsmuk: spartaans om niet te zeggen overdreven gestileerd. Misschien dat de abstracte tegenstellingen binnen de afmeting van een doek reden is waarom zijn naam en werk nog niet op het collectieve kunstgeheugen staat gegrift.

20150316_140629

Gedurfd en best een beetje brutaal is de keuze van de Daniel Blau Gallery om kleurenfoto’s die de NASA maakte van de Apollovluchten en maanlandingen, als kunst te verkopen. 2000 euro per stuk moeten ze kosten. Enkele galerieën hebben samen een hoekruimte ingericht. Een bronzen sculptuur van Tony Cragg reikt tot aan het plafond. Verderop de mens in vervreemdende gedaantes in de vorm van beeldhouwinstallaties door Mark Manders. Fluxuskunstenaar Nam June Paik is eveneens van de partij. Zijn set flikkerende monitors verspreid over een bolinstallatie lijkt op een los onderdeel van een ruimtevaartuig.

De Braziliaan Vik Muniz refereert in zijn werk aan bekende figuren uit de kunstgeschiedenis. Indrukwekkend vanwege de afmeting is een fotoprint die veel meer is dan een collage van beelden uit tijdschriften. Wanneer je een paar meter afstand neemt blijken de hoofdfiguren in het werk eveneens gemaakt uit een confetti van collages. Titel: The Stone Breakers, After Gustave Courbet, de schilder van het beroemde naaktschilderij l’Origine Du Monde.

Opvallend is een werk van Jeff Koons. Nu eens niet een van hem bekende ‘banale’ sculptuur maar een heus schilderij van olieverf. Een witte roos in volle bloei over de volle lengte van het bijna drie meter lange doek. Een werk met een merkwaardige dieptegevoel en contrast, doordat de bloem roerloos staat afgebeeld tegen kringelende bewegingen op de achtergrond. Primal Swishvoltooide Koons in 2011. Vraagprijs 2,5 miljoen euro.

20150313_124320

Grappig en curieus is een suiker- en zoutinstallatie van Pieter Laurens Mol. De in Breda geboren Mol is een veelzijdig kunstenaar die conceptueel multimedia werk maakt dat toegankelijk en verfrissend aan doet. Toch is zijn naam slechts bekend bij een groepje liefhebbers, terwijl hij toch de eerste levende Nederlander was met een eigen tentoonstelling in het Museum Of Modern Art van New York. De Tefaf toont een constructie die in aanleg wat plechtstatig oogt. Een zeefdruk aan de muur met pal eronder een stalen frame waarop brokken zout liggen. Er staat een slee klaar met enkele zakken gevuld met zout. Mol speelt een ondoorgrondelijke spel met interpretatie, perceptie en betekenis.

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s