Zwart goud delven op Record Store Day in vinylstad Heerlen

(foto: Harry Prenger)
(foto: Harry Prenger)

Geloof het of niet maar Heerlen was ooit energiehoofdstad van ons land. Dankzij steenkoolwinning voorzag de Limburgse gemeente gedurende een groot deel van de vorige eeuw Nederland van energie. Het is ook de enige stad in deze provincie waar de laatste veertig jaar doorlopend platenzaken zijn gevestigd. Tijdens de hoogtijdagen, eind jaren zeventig, halverwege de jaren tachtig, kon je beurtelings in liefst zeven winkels het zwarte goud aantreffen.

Ondanks de aandacht voor Record Store Day vooraf in de media, is het betrekkelijk rustig bij Satisfaction in de Oranje Nassaustraat. De winkel bestaat sinds 1971. De locatie is vernoemd naar een van de vroegere mijnbouwbedrijven. Eigenaar Rob is er vandaag wegens ziekte niet bij. Daarom helpt zijn dochter Nora vaste medewerker Ruud een handje. Beiden zien dat bezoekers zich niet laat afschrikken door de 50 euro die de dubbel-lp van The White Stripes moet kosten. De plaat gaat grif over de toonbank. Hij ziet er dan ook opvallend uit. Hologram op de voorzijde van de luxe klaphoes, vinyl in rood en wit. Bas (35) kan zich er niet druk om maken. Van een afstandje bekijkt hij de kopers. Intussen houdt hij Mastodon stevig onder de getatoeëerde arm. De kleurrijke picturedisc van de metalband schaft hij niet aan “vanwege de muziek, maar als hebbeding”, geeft hij toe.

Door de ligging in een steegje onttrekt het kleine zaakje Gong zich enigszins aan het zicht van het winkelend publiek. De vinyldrang is er niet minder om. Tientallen belangstellenden merken bij binnenkomst dat Gong er geen gras over heeft laten groeien. Een indrukwekkend aantal Record Store Dayplaten ligt voor het oprapen. Dringen geblazen, nog net geen duwen en trekken.

“Ik ben eigenlijk te laat geboren”, zegt Mark (28) uit Kerkrade. Hij vist een stapeltje oude muziek uit het gevarieerde aanbod. Mee naar huis gaan een speciale editie met opnamen van jazzpianist Thelonious Monk, waarvan er wereldwijd 2000 stuks zijn verschenen. Andere aanwinsten: een minischijfje van Frank Sinatra en een dubbelaar mét bonussingle van soulzanger Otis Redding. Glimlachend: “Liefst was ik er al geweest in de jaren twintig”. Terwijl hij zijn pinpasje tevoorschijn haalt, verschijnt een brede glimlach op zijn gezicht.

In de loop van de dag groeit bij Gong Typhoons Lobi Da Basi zomaar uit tot een van de verkooptoppers. Speciaal voor Record Store Day is de veelbejubelde en bekroonde plaat in prijs verlaagd. 15 euro kost ie en je krijgt er een arty print op A2-formaat bij. Ook de heruitgave van The Doorsklassieker Strange Days is binnen no-time weg. In het smalle straatje ontstaat rond het middaguur een ‘samenscholing’. Het linnen tasje om de schouders met het Record Store Day logo schept een band. Aandachtig wordt er geluisterd naar de akoestische blues van het duo Five House Of The Left.

Een van de bands die voor de etalage van Satisfaction optreden is Wallace Vanborn uit Gent. Het drietal speelt voor de gelegenheid een zonnige variant op hun doorgaans donker gehumeurde stonerrock. Er is aardig wat bekijks. Jong en minder jong dromt in een halve cirkel om de band heen. Na afloop doet Heerlen zijn reputatie als vinylstad eer aan. Nog voordat de drummer vanachter zijn drumkit op kan staan, snelt een deel van het publiek naar het door de band meegebrachte grammofoonkoffertje. Volgens de Belgen bevinden zich daarin “herinterpretaties van eerder werk”. Geen probleem. Er kan weer zwart goud worden aangeboord. Al is het betreffende vinyl voorzien van een spierwit kleurtje.

(eerder gepubliceerd op Vinyl50.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s