Kunstenaar Serge Heederik laat van zich horen

10404274_1065448636802575_2862582393729736680_n

Serge Heederik had een gevierd kunstenaar kunnen zijn. Of filosoof. Maar het noodlot trof hem in 1996. Na een avondje stappen in Heerlen werd hij tijdens een opstootje doodgestoken. 25 was hij nog maar. Kunstencentrum Signe, gelegen op enkele honderden meters van het destijds fatale incident, brengt postuum eer aan Heederik. Goede zet. Aan zijn werk viel namelijk het nodige talent te ontdekken. Spannend om te zien hoe een kunstenaar zijn drang zich creatief te willen uiten amper kon bedwingen. Heederik studeerde aan de kunstacademie ABK in Maastricht en begon nadien een studie filosofie in Amsterdam. Naast schilderijen, tekeningen, collages en gouaches, hangen er filosofische aantekeningen aan de muren van de exporuimte in de Willemstraat.

11219063_1067949356552503_2578391264604783315_n

Wie goed kijkt bespeurt in Heederiks werk verborgen betekenissen, verwijzingen naar mythes en mystiek, hints naar andere kunst en kunstenaars. Boven een van de personages in een drieluik heeft hij nadrukkelijk een pijl gemarkeerd. Deze werkwijze herinnert aan Francis Bacon. De beroemde schilder deed dit vaker, o.a. in Tryptich May-June (1973). Geïnspireerd door de formaliteit van politiefoto’s, wilde Bacon aan de hand van meetkundige ruimteduiding afstand scheppen van een persoonlijke gebeurtenis.   Deze aanpak was onderdeel van zijn verwerkingsproces na het overlijden van zijn partner.

Wat Heederik nog meer gemeen heeft met Bacon is de hang naar het groteske en bizarre, maar dan wel voorzien van een kwinkslag. Verder laat de jonge alleskunner zich nergens op vastpinnen. In zijn kunst varieert hij even makkelijk van abstract naar figuratief als van beheerst naar uitbundig. Bandeloze beelden zijn het. Schreeuwende boomtakken, religieuze connotaties, of in het rond vliegende geslachtsdelen. Noem het een zoektocht naar een eigen stijl, al krijg je de indruk dat die zoektocht juist de stijl was die het beste bij hem paste. Grappig en ironisch is Recept Voor Een Kunstwerk. Wat je ziet is wat je krijgt.

De tentoonstelling benadrukt de variatie van Heederiks talent, in een poging zijn kunst aan de vergetelheid te onttrekken. De toekomst voor de jonggestorven kunstenaar is begonnen.

step0003

Serge Heederik – ‘De tragiek overwonnen’ (kuS, Heerlen t/m 5 juli 2015)

(eerder gepubliceerd op ZwartGoud)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s