JJ Cale – Collected: ultieme albumcompilatie

JJCALE-320x320

De liedjes van JJ Cale sjokken als een gammele Chevy over de Amerikaanse prairie. Waar maak ik me druk om, lijkt het credo van de uitvoerder. Terwijl zijn gitaar schijnbewegingen maakt tussen rock, folk, blues en country, is het ritme steevast onderuitgezakt. Martin Bril observeerde in een van zijn columns: “Cales stem, hees en mompelend, dromerig en vlak, klinkt nooit harder dan de instrumenten om hem heen.” Zo is het maar net. Ondanks dat aan de structuur van zijn songs zelden iets verandert, gaat er tegelijkertijd een geraffineerde vrijheidsdrang vanuit. Het is deze merkwaardige tegenstelling waarop de muziek van JJ Cale leunt.

Tot zijn bewonderaars behoren diverse generaties muzikanten, zoals Bryan Ferry en Tom Barman. Maar Eric Clapton was zijn grootste fan. Dankzij diens covers van Cocaine en After Midnight kreeg de man met het licht hese timbre naam bij het grote publiek. “Ik zou waarschijnlijk nog steeds schoenen verkopen zonder Eric”, verklaarde Cale ooit. Collected omvat werk van vrijwel alle albums die hij sinds 1971 maakte. Zijn bekendste en beste periode, de jaren zeventig, is ruimschoots vertegenwoordigd, inclusief zijn misschien wel mooiste nummer: Sensitive Kind, compleet met strijkers en blazers. Het typeert de no-nonsense songschrijver dat hij ook met een afwijkend arrangement uit de voeten kon.

Er zijn talloze compilaties van JJ Cale in omloop. Collected is met name bedoeld voor de vinylliefhebber. Het ideale antwoord bovendien op de vraag welk album je moet kopen wanneer je door de bak met tweedehands platen bladert bij het bordje JJ Cale.

Deze uitgave is een reissue van de gelijknamige 3-lp set uit 2012. Die was binnen een mum van tijd uitverkocht. Zoals bekend klinken de 180-grams persingen van Music On Vinyl ‘geruisloos’, zonder afwijkingen en oneffenheden. Minpuntje is de enkele hoes voor de drie plakken vinyl. De foto op de voorkant is afkomstig van de oorspronkelijke cd (uit 2006), opgeblazen tot formaat van lp hoes. Dat ziet er jammer genoeg nogal onscherp en slordig uit. Zijn songs kunnen de geremasterde (opgepoetste) versies overigens best hebben. De klank is lekker transparant en opgeruimd, al we missen soms het beetje gruis van de analoog opgenomen, originele platen.

JJ Cale overleed in juli 2013 op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval.

JJ Cale – Collected (Music On Vinyl/Universal)

(eerder gepubliceerd op Vinyl50)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s